REFRRER:path /
Marjatta Kurvinen
Retkeilijä putosi Julma-Ölkyn itärannalla mutta ei sentään koko jyrkännettä alas.

Reitiltä poikennut putosi Julma-Ölkyllä

Toimitus

Julma-Ölkyn vaikeakulkuiselta reitiltä poikennut retkeilijä putosi tiistaina noin seitsemän metrin matkan.

Hänet nostettiin rinteestä suoraan rajavartioston helikopteriin ja kuljetettiin hoidettavaksi Ouluun.

– Ambulanssihenkilöstön lähettäessä potilasta jatkohoitoon sairaalaan ei mitään merkkejä vakavista vammoista ollut, kertoo Kuusamon pelastuslaitoksen esimies Mika Jauhiainen.

Onnettomuuteen joutunut nainen oli retkellä puolisonsa kanssa. Hän oli tuntemattomasta syystä mennyt niin lähelle kallion reunaa, että hän oli pudonnut vaarallisesti. Alueella on retkeilyreitti, mutta se kulkee kauempana kallion reunasta.

Hätäkeskus sai Hossan kansallispuiston retkeilijöiltä hätätapauksesta useita soittoja. Hossa kansallispuistoksi -hankkeen projektipäällikkö Heikki Haataja Metsähallituksesta oli sattumalta liikkeellä kansallispuistossa, kun onnettomuus tapahtui.

– Kuulin huutoa rannan suunnasta, ja totesimme, että paikalle tarvitaan apua, hän kertoo.

Apua hälyttivät Metsähallituksen henkilöstön lisäksi myös muut paikalle rientäneet retkeilijät, joiden joukosta löytyi myös sairaanhoitajia. Paikallinen yrittäjä lainasi venettä pelastushenkilöstölle, ja pääsy vaikeakulkuiselle onnettomuuspaikalle nopeutui.

Pelastajat joutuivat kiipeämään noin 40 metrin matkan rinnettä ennen uhrin saavuttamista.

Jauhiainen antaa kiitosta paikalle jääneille auttajille. Hänen arvionsa mukaan onnettomuudesta selvittiin melko vähäisin vahingoin suhteessa riskiin.

Hän kuitenkin muistuttaa:

– Myös sadesää lisää aina onnettomuusriskiä.

Metsähallituksen Luontopalvelut aikoo tapauksen vuoksi tiivistää yhteistyötä Kuusamon pelastuslaitoksen kanssa riskien pienentämiseksi. Suomen suosituimpiin kansallispuistoihin on laadittu pelastussuunnitelmat, ja kaikissa kansallispuistoissa noudatetaan asiakasturvallisuuden ohjeita.

Hossan kansallispuisto sijaitsee pääosin Suomussalmella. Kansallispuistoon kuuluva Julma-Ölkyn kanjonijärvi sijaitsee Kuusamon puolella.

Jätä kommentti