REFRRER:path /

Luonto

Ylä-Kainuun luonto tarjoaa mainiot mahdollisuudet muun muassa luontokuvaukselle, metsästämiselle ja marjastukselle. Aihesivustolle olemme keränneet uutisia ja tarinoita Ylä-Kainuun monimuotoisesta luonnosta.

 

« »
Aku Ahlholm/Metsähallitus
Istutetut taimenet ovat alamittaisia.

Suomussalmella villiytetään kaloja

Suomussalmen järviin on laskettu 870 mikrosirukalaa, joiden avulla tutkitaan laitoskalojen villiyttämistä.

Toimitus

Ala-Vuokin Kevättijärveen sekä Hossan Pitkä-Hoiluaan/Kokalmukseen sekä Öllöriin on istutettu 870 taimenta, jotka on merkitty mikrosiruilla.

Tutkijat toivovat, että kalastajat lukevat kalan niin sanotun PIT-merkin ja ilmoittavat havainnosta kalamerkkipalautus.fi-sivustolle.

Mikrosirutaimenet ovat alamittaisia, joten ne on lukemisen jälkeen joka tapauksessa palautettava veteen.

Mikrosirukalojen avulla tutkitaan laitoskalojen ”villiyttämistä”. Metsähallitus ja Luonnonvarakeskus tutkivat, miten istutuskalat selviytyvät luonnonolosuhteissa. Operaatio kuuluu Metsähallituksen Eräpalvelujen johtamaan Isoja elämyksiä Pohjolan kalavesiltä -hankkeeseen.

”Villiyttäminen” tarkoittaa villien taimenten geeniperimän tuomista laitoskalojen perimään. Suomussalmelle istutut mikrosirutaimenet kuuluvat kolmeen tutkimusryhmään. Ensimmäisen ryhmän muodostavat laitoskantaa olevat järvitaimenen laitospoikaset, toisen ryhmän laitoskannan ja villin järvitaimenkannan risteymät ja kolmannen ryhmän villien järvitaimenen emokalojen poikaset.

Poikaset on kasvatettu Luonnonvarakeskuksen Paltamon yksikössä ja ne edustavat paikallisia taimenkantoja. Tutkimuksella selvitetään muun muassa sitä, onko ”villiytetyillä” poikasilla paremmat edellytykset menestyä luonnonolosuhteissa.

– On pitkään spekuloitu, että pitkään laitoskasvatuksessa olleet niin sanotut laitoskannat olisivat laitostuneet menettäen tärkeitä ominaisuuksia selvitä luonnonolosuhteissa. Istukas joutuu varsin vihamieliseen ympäristöön verrattuna laitosolosuhteita luonnonympäristöön, jossa kyky väistää petoa ja oppia luonnonravinnolle on avainasemassa, kertoo projektipäällikkö Markku Vierelä.

Tutkijat tarvitsevat tutkimuksessaan kalastajien apua.

Kohteille on hankittu PIT-merkin lukemista varten skannerit, jotka kalastajat saavat lainaksi kalastuksensa ajaksi.

Hossan järvillä kalastavat voivat hakea skannerin lainaan Hossan Opastuskeskuksesta ja Kevättijärvellä kalastavat Ala-Vuokin kyläkaupalta, Veljekset Mäkeläisen tiloista.

Tutkimustiedon kerääminen kyseisiltä kohteilta tapahtuu siis pääasiassa tavallisten lupakalastajien toimesta. Kalastajan saadessa saaliiksi taimenen, hän lukee PIT-merkin kalasta ja raportoi saaliskalansa ja sitä seuraavan yksilöllisen koodin www.kalamerkkipalautus.fi -palveluun.

Palvelu antaa välittömästi tiedot saaliskalan istutushetkestä sekä kalan koosta istutushetkellä ja mahdollisista aikaisemmista pyyntikerroista.

Kesällä 2017 istutetut kalat ovat keskimäärin 31-senttisiä eli reilusti alamittaisia.

– Kalastajilta kysytään malttia ja helliä otteita, mikäli tutkimustaimen päätyy saaliiksi ja vapautettavaksi, tiedottaa Metsähallitus.

Palvelua on suunniteltu käytettäväksi myös laajemmin merkittyjen kalojen saalispalautteen keräämiseksi.

Jätä kommentti


Lue lisää aiheesta

« »