REFRRER:path /

Tykkylumialueilla liikuttaessa on henki vaarassa

Marjatta Kurvinen
Vaarametsissä on paljon tykkylunta. Tämännäköistä oli tämän viikon tiistaina Puolangan Paljakan alueella.
Kainuun tykkylumialueilla työskentely on hengenvaarallista, sanoo Metsäalan Asiantuntijat Meto ry:n työsuojeluasiantuntija Markku Varis.

– Hiljainen kuolema voi tulla yllättäen, kun kokonainen puun latva, oksa tai jäistä lunta voi tippua lähes ääneti päälle – korkealta ja kovaa, hän sanoo.

Olosuhteet Kainuussa, mutta myös Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa ovat nyt poikkeukselliset. Puissa on runsaasti tykkylunta, mutta maa on sula.

– Emme suosittele menemään pahoille tykkylumialueille lainkaan, Markku Varis sanoo.

Jos tykkyä on alueella vähän, olisi Variksen mukaan hyvä kulkea alueella työparin kera. Tulisi vähintäänkin kertoa sovitulle henkilölle, milloin ja missä työskentelee, sekä ilmoittaa, kun on palannut turvallisesti maastosta. Myös metsäkoneilla työskenneltäessä tulisi ohjaamosta poistua ainoastaan turvallisilla alueilla, muistuttaa Varis.

– Nyt tulisi pikaisesti tarkistaa yrityskohtaiset työturvallisuusohjeet ja kertoa miten tykkylumialueella työskennellään. Toinen vaihtoehto on kieltää työskentely siellä tilapäisesti kokonaan, sanoo Varis.

Alue-esimies Harri Tegelberg Kajaanista kertoo, että tilanne Kainuussa on täysin poikkeuksellinen.

– Jos nyt horjahdat metsässä puuta vasten, voi se katketa ja pudota niskaan. Katkenneita puita on metsissä paljon ja osa tukkikokoisia. Lunta on maassa puolesta metristä metriin, mutta maa lumen alla on sula. Kokonaisia puita on kaatunut, kertoo Tegelberg.

Jätä kommentti