REFRRER:path /

Tykkylumitilanne pahentunut – tuhannet ilman sähköä

Loiste Sähköverkko Oy
Tykkylumi painaa puita.
Tykkylumitilanne Kainuussa on pahentunut, tiedottaa Kainuun pelastuslaitos.

Perjantaina illalla noin kello 20 sähköttömiä kotitalouksia oli noin 3 800 ja kello 23:een mennessä sähköttä oli jo yli 4 000 asiakasta.

Tuolloin sähkökatkot piinasivat jo Suomussalmen taajama-aluettakin Taivalalasella ja Pitämällä.

Sähköverkon viat ovat todennäköisiä kaikissa Kainuun kunnissa, mutta sähkökatkojen tarkkaa sijaintia ei voida luotettavasti ennalta arvioida.

Sähköverkon vikoja oli perjantaina illalla korjaamassa noin 110 asentajaa, 28 motoa, kuusi kaivinkonetta sekä puolustusvoimien kuusi telakuorma-autoa.

Perjantai-illan viat Loiste Sähköverkko arvioi pystyvänsä korjaamaan lauantai-iltaan mennessä.

Sähköverkon toimivuudessa ensisijainen tavoite on varmistaa, että hätäkeskukseen saa tarvittaessa yhteyden ja että viranomaisverkko Virve toimii.

Perjantai-iltana arvioitiin, että sähköttömiä kotitalouksia on lähimmän 12 tunnin aikana Kainuussa 3 000 – 7 000.

Lumisateen ennustetaan jatkuvan sunnuntaihin saakka.

Tilanteen hoitamiseen tarvitaan edelleen kaikkien viranomaisten, kuntien sekä yhteistyökumppaneiden apua, arvioidaan Kainuun pelastuslaitoksesta. Tilanteen kestäessä myös naapuriapua tarvitaan tulevina vuorokausina.

Eri tahot tekevät töitä tilanteen selvittämiseksi.

Pelastuslaitos on tukenut kuntien johtokeskusten toimintaa erityisesti Ylä-Kainuun alueella. Pelastuslaitos on hankkinut viestikalustoa, varavoimakalustoa sekä puhtaan veden astioita kuntien toiminnan tueksi. Yhteistyökumppaneilta pelastuslaitos on selvitettänyt teknisen avun käyttömahdollisuuksia. Tilanne tarkentuu tältä osin lauantaina.

Pelastuslaitoksen toiminnan painopiste on pelastustoiminnan johtamisessa, puhelinverkon toimivuuden varmistamisessa erityisesti hätäpuheluiden ja viranomaisverkon osalta sekä kuntien tukemisessa.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä on varautunut sähkökatkoksiin. Ensihoidon ja kotihoidon henkilöstöä on lisätty ja viikonloppuna on varauduttu hälyttämään tarvittaessa lisää henkilökuntaa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon tilanne on ollut rauhallinen. Sähkökatkojen vuoksi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin on hakeutunut yksittäisiä asiakkaita tai potilaita viime vuorokausien aikana Ristijärvellä ja Suomussalmella. Hätämajoituksen ja muonituksen järjestämiseen on varauduttu yhteistyössä kuntien ja eri viranomaisten kanssa.

Kainuun alueen kunnissa on yksittäisiä lypsykarjatiloja, joissa ei ole varavoimaa käytettävissä. Kuluvan vuorokauden kuluessa on pelastuslaitoksen tietoon tullut useita tiloja, joissa maidon jäähdytys ei ole onnistunut sähköverkon ongelmien vuoksi.

Loiste korjaa tulevia vikoja koko ajan ja pyrkii varmistamaan kriittisten kohteiden varavoiman saatavuuden.

Kainuun kunnat ovat osallistuneet aktiivisesti häiriötilanteen hoitamiseen. Kainuun kunnissa on järjestetty vedenjakelupisteitä, varauduttu tilapäisen majoituksen järjestämiseen sekä mahdollistettu kuntalaisten peseytyminen, lämmittely ja matkapuhelimien lataaminen.

Yhteystietoja:

Kainuun pelastuslaitos 044 7100 112

Loiste Sähköverkko Oy 0800 9 2500

Kainuun sote: yhteispäivystys 08 6156 2300, sairaanhoitajan puhelinneuvonta 08 6156 6000, eläinlääkäripäivystys 0600 303 301 (maksullinen).

Kainuun soten sosiaalipäivystys ohjaa ja neuvoo kiireellisen sosiaalihuollon tarpeessa olevia kuntalaisia. Sosiaalipäivystyksen tehtäviä ovat äkilliset kriisit, onnettomuudet, päihde- ja mielenterveysongelmat tai ilman hoivaa ja turvaa jäänyt lapsi tai vanhus. Sosiaalipäivystys 044 797 0676.

Puolangalla Attendolla on käytössä häiriötilanteen aikana seuraavat numerot: Marjatta Heikkinen: 0400126094 ja Eija Heikkinen: 0444940661.

Jätä kommentti