REFRRER:path /
Juha Neuvonen
Kainuun työllisyystilanne ei parantunut huhtikuussa. Eniten työttömyys kasvoi Puolangalla.

Työttömyys kasvoi eniten Puolangalla

Sirkku Rautio

Työttömien työnhakijoiden määrä Kainuussa kasvoi huhtikuussa eniten Puolangalla (+12 %) ja Hyrynsalmella (+6 %).

Työttömien työnhakijoiden osuus kunnan työvoimasta oli korkein Kuhmossa, jossa työttömänä oli 20,4 prosenttia työvoimasta. Suomussalmi on lähes tasoissa Kuhmon kanssa 20,3 prosentin työttömyydellä. Puolangalla työttömänä oli 20,2 ja Hyrynsalmella 19,9 prosenttia työvoimasta.

Muita kuntia selvästi parempi tilanne oli Sotkamossa (13,8 %) ja Ristijärvellä (14,8 %).

Kainuussa työttömyyden kehitys poikkeaa koko maan kehityksestä. Työttömien työnhakijoiden määrä on pysytellyt Kainuussa alkuvuonna likipitäen vuoden takaisella tasolla, kun se koko maassa on samanaikaisesti kohonnut 10 prosenttia vuoden takaista korkeammalle.

Kainuun työttömyydessä on kuitenkin vaikea rakenteellinen ongelma: pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut 12 prosenttia vuoden takaisesta.

Kainuun työ- ja elinkeinotoimistoon (TE-toimistoon) oli kirjoittautunut huhtikuun lopussa 5 929 työtöntä työnhakijaa, joka on 55 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyys väheni toisaalla, eniten rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden sekä puutarha- ja puistotyöntekijöiden ammattiryhmissä. Samalla se kasvoi toisaalla, lähinnä kuljetustyöntekijöiden ja erityisasiantuntijoiden, kuten mm. opettajien ammattiryhmissä.

Huhtikuussa työvoiman kysyntä piristyi Kainuussa selvästi. Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin TE-toimistoon 599, joka on lähes viidennes enemmän kuin vuosi sitten. Se on kuukausitasolla enemmän kuin moneen vuoteen. Työvoiman kysynnän kohentumisen vaikutukset eivät kuitenkaan näy vielä huhtikuun työttömyysluvuissa, sillä työpaikoista 572 oli avoimena vielä huhtikuun lopussa.

Kainuun ely-keskuksen työllisyyskatsauksen mukaan työvoiman kysynnän selvä vilkastuminen enteilee jatkossa parempaa työllisyyskehitystä Kainuuseen. Työttömyyden kehityssuunnan muuttuminen tapahtuu usein kuitenkin hitaasti.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti