Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kajaanista halutaan lapsiystävällinen kaupunki

Kirjoittajat perustelevat esitystä lapsiystävällisen kuntamallin käyttöönotosta sillä, että se auttaisi Kajaania tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja lasten arjen palveluissa ja kaupungin hallinnossa. Kuvituskuva. Kuva: Tanja Nuotio / Arkisto

Kajaanin Keskustan valtuustoryhmä on tehnyt Kajaanista lapsiystävällinen kaupunki -valtuustoaloitteen, jota käsitellään kaupunginvaltuuston kokouksessa ensi tiistaina.

Esitetty lapsiystävällinen kuntamalli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja kansainväliseen Child Friendly City -malliin.

Se auttaa kuntia ja kaupunkeja edistämään lapsen oikeuksien toteutumista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Malli tukisi kaupungin nykyistä lapsiystävällistä strategiaa.

Käytännön toiminnasta vastaava UNICEF olisi meille arvokas kumppani. Se auttaa kaupunkiamme tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja lasten arjen palveluissa ja kaupungin hallinnossa.

Malli tukisi kaupungin nykyistä lapsiystävällistä strategiaa. Se on myös systemaattinen ja konkreettinen, ja sen kautta kaupunki olisi mukana laajassa kansainvälisessä verkostossa.

Kaupungin työntekijän tai päätöksentekijän tulee olla tietoinen lapsen oikeuksista.

Mitä tietoa tarvitaan, jotta kunnan päätöksenteossa ja toiminnassa osataan huomioida lapsen oikeudet? Kajaanin Keskustan valtuustoryhmä haluaa lapsiystävällisen toiminnan koskevan kaikkia kaupungin toimialoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Esimerkiksi Sotkamon kunta on hakenut lapsiystävälliseksi kunnaksi ja havainnut toimintamallin jo käyttöönoton alussa paljastaneen puutteita lapsioikeuksien lainsäädännön velvoitteisiin. Tällöin on ollut helppo korjata nämäkin puutteet.

Sotkamon kunta haluaa kehittämistyöllä vahvistaa ja kiinnittää huomiota erityisesti seuraavissa asioissa: lasten ja nuorten osallisuuden vahvistaminen, lasten ja nuorten hyvinvoinnin haasteiden tunnistaminen ja yhteistyöverkoston tiivistämisen, harrastamisen tukeminen sekä lapsivaikutusten arviointi osaksi kunnallista päätöksentekoa.

Toimintamallin nähdään tukevan kunnan markkinointia ja vetovoimaa sekä lasten ja perheiden hyvinvointia.

Hämeenlinnassa lapsiystävällinen työ on kytketty vahvasti kunnan rakenteisiin. Nyt kunnassa halutaan seurata lasten ja nuorten onnellisuutta säännöllisesti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lapsiystävällinen kunta -ajattelu on asettunut ihmisten korvien väliin. Se on ajattelutapa, joka vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon ja viranhaltijoiden työhön.

Myös Kajaanin kaupungilla on mahdollista saada UNICEFin myöntämä tunnustus onnistuneesta työstään lapsiystävällisyyden edistämiseksi.

Tunnustuksen edellytyksenä on, että työ on edennyt suunnitelmallisesti lapsen oikeuksia edistäen ja että työtä jatketaan tavoitteellisesti.

Toimintamallin kustannukset jäävät vähäisiksi. Toiminnan aloittaminen tarvitsee koordinoijalta osa-aikaista aikaa.

Jatkossa kyseessä on työntekijöiden ja luottamushenkilöiden toimintamalli eli tapa toimia lapset huomioiden. Resurssitarve ei ole merkittävää.

Sellaisessa kaupungissa, jossa lapset viihtyvät, viihtyvät kaikki.

Tunnustuksen saaminen vahvistaisi kaupunkimme lasten ja lapsiperheitten asemaa yhteiskunnassa, auttaisi tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja kaupungin hallinnossa ja lasten arjen palveluissa.

Erityisesti heikoimmassa asemassa olevien lasten oikeudet toteutuisivat. Tunnustus edistäisi kaupungin lapsenoikeuksien ratkaisuja ja lisäisi samalla kaupungin vetovoimaa parantaen työvoiman saatavuutta.

Toimintamalli vahvistaa lasten ja nuorten osallisuutta, vastaa lasten ja nuorten hyvinvoinnin haasteisiin, ja näin saadaan myös harrastamisen tukeminen sekä lapsivaikutusten arviointi osaksi kaupungin päätöksentekoa.

Sellaisessa kaupungissa, jossa lapset viihtyvät, viihtyvät kaikki.

Kajaanin Keskustan valtuustoryhmän puolesta

Veli-Matti Karppinen

Paavo Niemelä

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä