Ulkomaat

Analyysi: Onko tämä vasta alkua vai alkaako kansannousu hiipua? – Mielenosoitukset Valko-Venäjällä jatkuvat

Itsevaltainen hallitsija Aleksandr Lukashenko kukistaa vastarintaa kovin ottein. Tähän mennessä ainakin seitsemän valkovenäläistä on kuollut ja satoja loukkaantunut. Tuhansia on pahoinpidelty ja kidutettu.

Helsingistä Rovaniemelle on vain vähän lyhyempi matka, 822,9 kilometriä, kuin Valko-Venäjän pääkaupunkiin Minskiin, 873,4 kilometriä.

Siellä, alle päivämatkan päässä, poliisi kiduttaa ja pahoinpitelee kansalaisia, jotka ovat osallistuneet mielenosoituksiin. Kyse ei ole yhdestä yksittäisestä ihmisestä vaan tuhansista.

Mielenosoitukset alkoivat 9. elokuuta, kun Aleksandr Lukashenko valittiin kuudetta kertaa Valko-Venäjän presidentiksi. Tukahduttamisyrityksistä huolimatta päivittäiset protestit ovat jatkuneet ja sunnuntaiksi on ennakoitu jopa 200 000 ihmisen mielenosoitusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Poliisit ottaneet kiinni myös toimittajia

Poliisin reaktio jää nähtäväksi. Tähän mennessä keinovalikoimaan ovat kidutuksen ja pahoinpitelyjen lisäksi kuuluneet kumiluodit ja pidätykset.

Syyksi ei ole tarvittu aina edes mielenosoitusta, sillä muukin vastarinta tai jopa vääränlainen kulkuväline on riittänyt. Poliisit ovat saaneet toisinaan ohjeita hyökätä esimerkiksi pyöräilijöiden tai motoristien kimppuun.

Torstaina mellakkapoliisi otti kiinni kymmeniä valkovenäläisiä ja ulkomaisia journalisteja ja vaati heitä näyttämään materiaalinsa ja tuhoamaan ne. Osa oli kiinniotettuina yön yli syytettynä osallistumisesta laittomiin protesteihin.

– Tässä vaiheessa kaikkein pahinta on se, ettei kukaan tiedä, milloin tämä loppuu ja onko tämä vasta alkua, sanoo Andrus Klikunou.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän on ei-valtiollisen median toimittaja. Kun olen yhteydessä tähän valkovenäläiseen kollegaan, tuntuu kuin saisin viestejä jostain kaukaa menneisyydestä.

Oppositio on pakotettu ulkomaille

Virallista oppositiota ei Valko-Venäjällä enää ole. Opposition ehdokas Svjatlana Tsihanouskaja pakeni heti vaalitulosten julkistamisen jälkeen Liettuaan. Puolivirallisen tiedon mukaan Valko-Venäjän turvallisuuspalvelun virkamiehet antoivat ystävällisen kehotuksen lähteä maasta, jottei vankilassa olevalle miehelle kävisi mitään.

Ulkomaille on paennut myös moni muu opposition edustaja, ellei ole joutunut Tsihanouskajan puolison tavoin vankilaan.

Valko-Venäjän vaaleja on kritisoitu laajasti ja tuloksia epäillään manipuloiduiksi. Virallisen tuloksen mukaan Lukashenko sai 80 prosenttia äänistä. Valko-Venäjällä asuu 9,5 miljoonaa ihmistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lähes miljoona on dokumentoinut sen, että äänesti Tsihanoskajaa. Mihin nämä äänet katosivat?

Voiko ulkopuolinen taho auttaa?

Venäjän ortodoksikirkko, joka on suuri vallankäyttäjä, asettui hiljattain julkisesti vastustamaan Valko-Venäjän mielenosoittajia vastaan käytettyä väkivaltaa,

Venäjä on nyt epävarma siitä, kuinka toimia Valko-Venäjän suhteen. Propagandaa sieltä tulee kyllä, mutta sotilaalliseen väliintuloon eivät valkovenäläiset usko. Ainakaan sitä ei toivota.

Moni sanoo, että Lukashenkon orjuus on Venäjään parempi vaihtoehto.

EU:lta toivotaan sanktioita, joilla voisi olla Valko-Venäjän hallintoa suitsiva ja ohjaava pelotevaikutus.

Pidätetyt ovat alkaneet levittää kuvia väkivallasta ja kidutuksesta, jotta tieto leviäisi. Päämääränä on kansainvälinen keskustelu ihmisoikeuksien loukkaamisesta.

– Meillä ei ole tällä hetkellä toimivaa oikeuslaitosta. Käsittelyssä ei ole yhtään tapausta, vaikka täällä tapahtuu nyt ennennäkemätöntä väkivaltaa.

Mellakkapoliisi otti kiinni miehen, joka osallistui presidentinvaalien tuloksia vastustaneeseen mielenosoitukseen Minskissa 26. elokuuta.
Mari Lukkari.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä