Ulkomaat

Boris Johnson ja Ursula von der Leyen: Britannia lähtee EU:sta todennäköisesti ilman kauppasopimusta

Kauppasopimuksen syntyminen olisi tärkeää Britannialle ja Euroopan unionille, koska niiden välisen kaupan arvo on vuodessa yli 800 miljardia euroa.

Britannia lähtee todennäköisesti EU:n sisämarkkinoilta ja tulliliitosta ilman kauppasopimusta, kertoivat Britannian pääministeri Boris Johnson ja EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen perjantaina.

– Näyttää hyvin todennäköiseltä, että meidän täytyy suunnata kohti ratkaisua, joka on loistava Britannialle. Pystymme tekemään täsmälleen mitä haluamme tammikuun 1. päivästä alkaen, vaikka tämä ei ollut tavoitteemme, Johnson sanoi toimittajille.

Molemmat osapuolet haluaisivat päästä uutistoimisto Reutersin mukaan sopimukseen, mutta neuvottelut ovat takalukossa. Kauppasopimus on sekä EU:lle että Britannialle tärkeä, koska niiden välisen kaupan arvo on vuodessa noin 820 miljardia euroa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos sopimusta ei synnyt, Britannia käy ensi vuoden alusta lähtien kauppaa EU-maiden kanssa Maailman kauppajärjestön (WTO) ehdoilla. Britannia erosi Euroopan unionista tammikuun lopussa, mutta se on siirtymäkaudella vuoden loppuun saakka.

"Meidän pitää valmistautua kovaan brexitiin"

Reutersin siteeraaman EU-diplomaatin mukaan von der Leyen oli sanonut perjantaina EU:n huippukokouksessa unionin jäsenmaiden johtajille, että todennäköisyys sopimuksen syntymiseen on pienentynyt.

– Todennäköisyys on suurempi, että sopimusta ei synny kuin se, että se saadaan aikaan, EU-diplomaatti kertoi Reutersin mukaan.

EU:lla ja Britannialla on erimielisyyttä erityisesti tasavertaisista kilpailuedellytyksistä, sopimuksen valvomisesta, riitojen ratkaisumenettelystä ja kalastusoikeuksista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Italian pääministeri Giuseppe Conten mukaan osapuolten välillä on vielä perustuvanlaatuisia erimielisyyksiä.

– Aika on loppumassa ja meidän pitää valmistautua kovaan brexitiin, Conte sanoi.

Diplomaattilähteen mukaan Johnsonin on vaikea myöntyä EU:n vaatimuksiin, koska hän lupasi brexit-kampanjan aikana, että Britannia saa suvereniteettinsa takaisin.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin on puolestaan vaikea joustaa kalastuskysymyksessä, koska ranskalaiset kalastajat vaativat hänen turvaavan pääsyn Britannian kalavesille myös tulevaisuudessa.

Boris Johnson ja Ursula von der Leyen tapasivat keskiviikkona Brysselissä. He yrittivät löytää ratkaisua jumiutuneisiin kauppaneuvotteluihin.