Mielipiteet

Merja Kyllönen Kuva: arkisto Kainuun Sanomat

Eduskunnasta: Talvi tulee ja sähkön hinta puhuttaa

Eduskunta sai käsittelyynsä kansalaisaloitteen, joka vaatii kiireellisellä aikataululla säätämään laki sähkön hinnoittelun hintakatosta.

Laissa turvattaisiin hinnoittelumekanismin avulla kohtuuhintainen sähköenergia myös poikkeusoloissa.

Sähkömarkkina on pääsääntöisesti toiminut normaaliaikoina hyvin, mutta kriisiaika osoitti puutteet muun muassa ”hätäjarrumekanismissa” eli mitään rajoitinta ei järjestelmässä ollut, kun hinnat lähtivät nousuun.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sähkö on puhtaan veden kaltainen välttämättömyyshyödyke. Yhteiskunnan tehtävä on varmistaa, että jokaisella tulotasoon katsomatta on mahdollisuus saada kohtuuhintaista sähköä ainakin sen verran, että välttämättömät tarpeet (lämpö ja muut kotitarpeet) täyttyvät.

Viime syksyn ja talven kaltainen tilanne, jossa suuri osa kotitalouksista joutui vaikeuksiin äkillisesti ja rajusti kasvaneiden sähkölaskujensa kanssa, ei saa toistua.

Eduskuntaryhmämme esitti jo kesällä 2022 Suomeen käyttöön otettavaksi niin sanottua Norjan mallia, jossa kuluttajat saisivat kohtuullisen määrän sähköä kohtuulliseen hintaan.

Tuki olisi kaikille sama ja hyödyttäisi suhteellisesti eniten pienituloisia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Edellisen hallituksen lopettaessa työnsä oli niin sanottu Suomen Norjan mallia koskeva valmistelu pitkällä.

Orpon hallituksen kannattaisi tuoda esitys eduskunnan käsittelyyn vielä tänä syksynä. Tuen rahoitus voidaan jatkossakin hoitaa ansaitsemattomiin voittoihin kohdistuvalla windfall-verolla, jollaisen edellinen hallitus sääti määräaikaiseksi sähköyhtiöille ja joka vahvistaa hallituksen ensi vuoden budjettia valtiovarainministeriön arvion mukaan 400 miljoonalla eurolla.

Erityisen vaikeassa asemassa ovat ne kotitaloudet, jotka tekivät pitkän määräaikaisen sähkösopimuksen hinnan ollessa kalleimmillaan. Sopimuksista irtautuminen on osoittautunut vaikeaksi. Vähimmilläänkin yli 30 sentin kilowattituntihintaan perustuvia määräaikaissopimuksia on useita kymmeniä tuhansia, mahdollisesti toistasataatuhatta.

Tilanteen epäoikeudenmukaisuutta alleviivaa, että monet sähköä itse tuottavat yhtiöt ovat tehneet ennätystuloksia, kun niiden omat tuotantokustannukset ovat pysyneet matalalla. Ryhmämme teki aloitteen määräaikaissopimusten vankeina olevien kotitalouksien auttamisesta, jotta he voivat irtautua kohtuuttomista sopimuksista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaikka sähköä olisikin tarjolla kohtuuhinnalla niin kuluttajille kuin yrityksille ja Suomen omavaraisuutta onkin parannettu ja uusia puhtaan energian investointeja paljon vireillä, on tulevaisuuden ennakointi vaikeaa.

Lainsäätäjien velvollisuus onkin varautua tilanteisiin, joissa sähkön hinta voi jälleen nousta rajusti.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton kansanedustaja Suomussalmelta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä