Kotimaa
Eduskunta tukee EU:n ja Britannian sopimuksen väliaikaista soveltamista helmikuun loppuun – Tuppurainen: ''Lopullinen sopimus ei ole vielä taputeltu''
Eduskunnan suuri valiokunta päätti eduskunnan kannasta etäkokouksessaan tänään. Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen mukaan kauppa- ja kumppanuussopimus ei ole vielä loppuun saakka taputeltu. "Mutta tärkeä vaihe on nyt Suomen osalta saavutettu."
Eduskunnan suuri valiokunta tukee EU:n ja Britannian välisen sopimuksen väliaikaista soveltamista helmikuun loppuun saakka.
– Eduskunta palaa sopimuksen varsinaiseen lopulliseen hyväksymiseen tammikuussa, suuren valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.) twiittasi maanantaina suuren valiokunnan kokouksen jälkeen.
Suuren valiokunnan 1. varapuheenjohtaja Jani Mäkelä (ps.) muistutti twitterissä, että nyt käsiteltiin varsinaisesti vain väliaikaisen erosopimuksen täytäntöönpanoa, jota ilman olisi tullut vuoden alusta sopimukseton tila – ei siis vielä lopullista sopimusta.
Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) totesi, että eduskunta antoi maanantaina tukensa valtioneuvoston toimintalinjalle.
– Se tarkoittaa, että Suomi voi EU:n neuvoston kirjallisessa menettelyssä hyväksyä sen, että sopimus UK:n (Yhdistyneen kuningaskunnan) ja EU:n välillä allekirjoitetaan ja sitä ryhdytään soveltamaan väliaikaisesti vuodenvaihteessa.
– Eduskunnan antamalla tuella Suomi voi väliaikaisen soveltamisen vuodenvaihteessa hyväksyä. Väliaikaista soveltamista jatketaan helmikuun loppuun, Tuppurainen vahvisti.
"Ei ole vielä loppuun saakka taputeltu"
Tuppuraisen mukaan tämä kauppa- ja kumppanuussopimus Ison-Britannian ja EU:n kesken vielä ei ole vielä loppuun saakka taputeltu.
– Mutta tärkeä vaihe on nyt Suomen osalta saavutettu.
Jos yksittäinen jäsenmaa tai EU:n parlamentti hylkää sopimuksen, niin se ei Tuppuraisen mukaan astu voimaan edes väliaikaisesti.
– Sitten tulisi sopimukseton suhde, mutta se ei ole todennäköistä. Sopimus saanee tuen jäsenmaiden neuvostolta ja parlamentilta.
EU:n parlamentti tulee tekemään siis vielä oman päätöksensä sopimuksesta ensi vuoden puolella. Sen jälkeen neuvostossa on vielä tehtävä lopullinen päätös sopimuksen hyväksymisestä, ja vasta sitten sopimus voi astua voimaan.
– Jos kaikki EU:n jäsen maat hyväksyvät sopimuksen, vältämme sopimuksettoman eron.
Iso-Britannia muuttuu sopimuksen myötä Suomelle ikään kuin kolmanneksi maaksi.
Kauppa- ja kumppanuussopimus on yksi kattava sopimus, jota täydentää ainoastaan erilliset sopimukset tietoturvasta ja ydinenergia-alan yhteistyöstä.
Tuppurainen totesi maanantaina, että lentoliikenne oli Suomelle yksi tärkeimmistä yksittäisistä kysymyksistä.
– Voimme olla tyytyväisiä. Tämä sopimus mahdollistaa lentoyhteydet UK:n ja EU:n välillä, ja lisäksi Finnairille mahdollistuvat tärkeät jatkolennot Yhdysvaltoihin ja Aasiaan.
Väliaikainen järjestely kestää helmikuun loppuun
Valtioneuvoston kannasta päätti puolestaan EU-ministerivaliokunta maanantaina aamupäivällä kirjallisessa menettelyssään. Tuppurainen esitteli valtioneuvoston kannan suurelle valiokunnalle, jonka jälkeen valiokunta otti siihen kantaa eduskunnan puolesta.
EU-ministerivaliokunta totesi, että Euroopan komission ja Britannian neuvottelema kauppa- ja yhteistyösopimus sekä sitä täydentävät erilliset sopimukset tietoturvasta ja ydinenergia-alan yhteistyöstä ovat EU:n ja Suomen neuvottelutavoitteiden mukaisia.
– Valtioneuvosto pitää tärkeänä, että uutta kauppa- ja yhteistyösopimusta voidaan alkaa soveltaa heti vuoden vaihteessa. Sopimus ei vastaa EU-jäsenyyttä, mutta on tässä tilanteessa sekä EU:n että Britannian etu ja paljon parempi vaihtoehto kuin sopimukseton tila, eurooppaministeri Tytti Tuppurainen totesi.
Eduskunnan oli käsiteltävä asia ennen EU:n neuvoston päätöstä sopimuksen väliaikaisesta soveltamisesta. STT:n mukaan jäsenmaista koostuva ministerineuvosto päättää asiasta kirjallisella menettelyllä tiistain aikana.
EU-komission ehdotuksen mukaan väliaikainen järjestely kestää helmikuun loppuun. Siihen mennessä sopimus on määrä saada virallisesti hyväksytyksi.
Euroopan parlamentin poliittisten ryhmien puheenjohtajat kokoontuivat maanantaina komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin ja pääneuvottelijan Michel Barnierinkanssa.
Parlamentin ryhmäjohtajat hyväksyvät sopimuksen väliaikaisen soveltamisen ennen virallista ratifiointia erittäin poikkeuksellista tilanteesta johtuen. Sopimusta tullaan käsittelemään parlamentin valiokunnissa ja täysistunnossa heti alkuvuodesta.
Tavarakauppa jatkuu ilman tulleja
EU ja Britannia pääsivät kauppa- ja yhteistyösopimuksesta sopuun jouluaattona pitkien neuvottelujen jälkeen.
Sopimus takaa sen, että tavarakauppa Britannian ja EU:n välillä jatkuu ilman tulleja ja kiintiöitä, vaikka Britannia ei ole enää tammikuun alusta kuulu EU:n sisämarkkina-alueeseen eikä tulliliittoon. Tuotteiden on kuitenkin oltava asianmukaisten alkuperäsääntöjen mukaisia. Byrokratia erilaisine tarkastus- ja selvitysvaatimuksineen lisääntyy.
Sen sijaan palvelut on rajattu valtaosin sopimuksen ulkopuolelle. Siten EU-maiden ammatinharjoittajien oikeus toimia Britanniassa on jatkossa nykyistä rajatumpi. Britannia jää myös pois Erasmus-ohjelman opiskelijavaihdosta.
Osapuolet ovat sopineet ylläpitävänsä korkeatasoisia normeja esimerkiksi ympäristönsuojelussa, sosiaaliturvassa ja työntekijöiden oikeuksissa, verotuksen läpinäkyvyydessä ja valtiontukien sääntelyssä.
Sopimus ei kata ulkopolitiikkaa, ulkoista turvallisuutta eikä puolustusyhteistyötä.
Sopimuksen perusteella EU luopuu neljäsosasta kalastuskiintiöstään Britannian vesillä. Viiden ja puolen vuoden ylimenoajan jälkeen kiintiöistä sovitaan vuosittain.
Britannian ero EU:sta toteutui viime helmikuun alussa, mutta siirtymäaikana kaupankäynnissä sekä tavaroiden ja ihmisten liikkuvuudessa on käytännössä noudatettu jäsenyyden aikaisia sääntöjä. Siirtymäaika päättyy tämän vuoden lopussa, jolloin aletaan soveltaa nyt neuvoteltua kauppa- ja yhteistyösopimusta.
Uutinen täydennetty 28.12.2020 kello 18.52 mm. ministeri Tuppuraisen kommenteilla.