Paikallisuutiset

Heikki Manninen luopuu löytöeläintarhan pyörittämisestä Suomussalmella ‒ jatkossa löytöeläimet toimitetaan eläinhoitola Man-Manille

Heikki Manninen on ylläpitänyt löytöeläintarhaa 18 vuoden ajan. Vuosiin mahtuu monia muistoja ja lämpimiä jälleennäkemisiä lemmikkien ja omistajien välillä. Löytöeläintarhalla on käynyt myös hieman harvinaisempi vieras.

Suomussalmelaisen Heikki Mannisen ylläpitämän löytöeläintarhan toiminta päättyy tämän vuoden loppuun mennessä. Jatkossa paikkakunnan löytöeläimet tulee toimittaa Kyröntien varrella sijaitsevalle eläinhoitola Man-Manille.

Manninen on ollut tekemisissä koirien kanssa yli 40 vuoden ajan. Ennen löytöeläintarhan perustamista häneltä löytyi kokemusta niin koirien kasvatuksesta kuin pieneläinhoitolan pyörittämisestä.

Vuonna 2006 hyvinvointieläinlääkäri kysyi Manniselta, olisiko hänellä kiinnostusta aloittaa löytöeläintoiminta, jollaista Suomussalmella ei vielä tuolloin ollut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Löytöeläintarhan pitäminen on ollut minulle harrastus ja elämäntapa, ei elinkeino.

Heikki Manninen pyöritti löytöeläintarhaa Suomussalmella 18 vuoden ajan. Kuva: Marjut Lehto

Löytöeläintarhan 18 toimintavuoteen on mahtunut monia muutoksia.

– Alkuun asiakkaita oli vuositasolla yli 30, nyt määrä on 15 ja 20 välissä. Alkuvaiheessa eläimet olivat myös pidempiä aikoja täällä.

Mannisen mukaan asiakasmäärien vähenemistä selittää muun muassa paikannuksen kehittyminen, tunnistussirut sekä sosiaalinen media, joiden avulla karanneet eläimet löydetään nopeammin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tunnistussirua käytettäessä on kuitenkin muistettava ilmoittaa yhteystiedot Kennelliittoon.

Kun löytöeläintarhasta soitetaan Kennelliittoon ja kerrotaan tunnistussirun numero, siellä saadaan selville koiran omistaja.

– Kennelliitosta otetaan suoraan yhteyttä omistajaan ja kerrotaan, missä koira on.

Hän kertoo, että löytöeläintarhan suurin asiakasryhmä ovat olleet alkukantaiset koirarodut sekä metsästyskoirat. Toiseksi suurimpana ovat seurakoirat. Myös kissoja on tuotu jonkin verran, mutta niiden osuus on vähäinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– On tuotu myös kani, ja hevostakin on tarjottu. Harvinaisin vieras on kuitenkin ollut kilpikonna, Manninen naurahtaa.

Kauimmaiset asiakkaat ovat olleet Venäjältä ja Kotkasta.

Ihmisellä on ollut huolta, kun lemmikki on kateissa ja sitä on voitu etsiä yötä myöten. Samaan aikaan koira on saattanut istua täällä tarhassa. Siinä on jälleennäkemisen riemua, kun omistaja ja lemmikki näkevät taas toisensa. ‒ Heikki Manninen

Parhaimmiksi hetkiksi löytöeläintarhan toiminnan ajalta Manninen nostaa lemmikin ja omistajan tapaamiset eläimen karkureissun jälkeen.

– Ihmisellä on ollut huolta, kun lemmikki on kateissa ja sitä on voitu etsiä yötä myöten. Samaan aikaan koira on saattanut istua täällä tarhassa. Siinä on jälleennäkemisen riemua, kun omistaja ja lemmikki näkevät taas toisensa.

Heikki Mannisen mukaansa tärkeintä on ollutkin, että karkuun lähteneet eläimet pääsevät takaisin kotiin.

– Lakisääteisesti koira voi olla löytöeläintarhalla kaksi viikkoa. Jos omistajaa ei sinä aikana löydetä, ja koira pärjää hyvin, se sijoitetaan uudelleen.

Aikana, jonka hän on toiminut löytöeläintarhan pitäjänä, on ollut muutamia sellaisia koiria, jotka on jouduttu sijoittamaan uudelleen.

Heikki Manninen luopuu löytöeläintarhatoiminnasta haikein mielin. Tulevaisuudessa hän aikoo pitää huolta kunnostaan sekä viettää paljon aikaa lastenlasten kanssa. Kuva: Marjut Lehto

Haikein mielin löytöeläintarhan pyörittämisestä luopuva Manninen on kiitollinen paitsi asiakkaille myös lähialueella asuville ihmisille.

– Ympäristö on suhtautunut hyvin tähän toimintaan. Myöskään hyvinvointieläinlääkärille ei ole tullut valituksia. Toiminnan jatkajalla on hyvä paikka löytöeläimille taajaman ulkopuolella.

Nyt hän kertoo aikovansa pitää huolta kunnostaan ja terveydestään.

– Rakennan myös lumilinnaa ja vietän aikaa lastenlasten kanssa. Olemme paljon ulkona, jotta saamme ruutuaikaa vähennettyä. On minulla vielä myös yksi koira pehmentämässä tätä laskua.

Meillä on tilat ja ammattitaito valmiina. On mukava päästä jatkamaan Heikki Mannisen työtä. ‒ Jarmo Rautava

Vuoden 2025 alusta alkaen Suomussalmen ja Hyrynsalmen löytöeläimistä huolehtii eläinhoitola Man-Man.

– Otamme vastaan koiria ja kissoja. Pyrimme myös järjestämään hoitopaikan muille pieneläimille tarpeen mukaan, eläinhoitola Man-Manin yrittäjä Jarmo Rautava kertoo.

Hänen mukaansa löytöeläintoiminta on hyvä lisäpalvelu eläinhoitolan toimintaan.

– Meillä on tilat ja ammattitaito valmiina. On mukava päästä jatkamaan Heikki Mannisen työtä. Me eläinhoitolalla toimimme yhteyshenkilönä, mikäli lemmikkisi karkaa tai löydät vapaana liikkuvan lemmikkieläimen. Voit yrittää ottaa kiinni houkuttelemalla. Älä ajata tai säikyttele eläintä. Eläimestä voi yrittää ottaa myös valokuvan.

Rautava ohjeistaa ilmoittamaan löytöeläimestä eläinhoitolalle sekä laittamaan ilmoituksen oman alueen Facebook-ryhmään.

– Myös me voimme tehdä ilmoituksen puolestasi. Yleensä omistaja löytyy tätä kautta. Mikäli ei löydy, niin lemmikin voi toimittaa meille tai voimme noutaa sen tarvittaessa. Ennen löytöeläimen tuontia on otettava yhteyttä eläinhoitolalle. Löytöeläimelle voi tarjota vettä, mutta vierasta lemmikkiä ei saa syöttää.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä