Ulkomaat

Hongkongissa alkoi maanantaina nuorten demokratialiikkeen tähtien oikeudenkäynti – Joshua Wong ja kaksi muuta tunnustivat syyllisyyden, vangittiin välittömästi

Hongkongilaisia aktivisteja Joshua Wongia, Ivan Lamia ja Agnes Chow'ta syytetään muun muassa laittoman mielenosoituksen järjestämisestä vuoden 2019 hallinnon vastaisten protestien yhteydessä.

Demokratia-aktivistit Joshua Wong , Ivan Lam ja Agnes Chow vangittiin maanantaina alkaneen oikeudenkäynnin myötä Hongkongissa sen jälkeen, kun he tunnustivat syyllisyytensä vuoden 2019 protesteihin liittyviin syytteisiin.

Kolmikkoa syytetään poliisin päämajan edustalla tapahtuneen mielenosoituksen järjestämisestä ja siihen yllyttämisestä sekä osallistumisesta. Mielenosoituksessa vastustettiin poliisin kovia otteita hallinnon vastaisten protestien tukahduttamisessa.

– Olen vakuuttunut siitä, etteivät vankilan kalterit, vaalikiellot tai mitkään muut mielivaltaiset voimat voi estää aktivismiamme, Wong sanoi ennen oikeussaliin astumista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kolmikko voidaan tuomita jopa viideksi vuodeksi vankilaan. Tunnustamalla syyllisyyden voi mahdollisesti saada kevyemmän tuomion.

Wong kirjoitti sunnuntaina Facebook-julkaisussaan, että hän ja Lam olivat päättäneet tunnustaa syyllisyytensä keskusteltuaan asianajajiensa kanssa, uutistoimisto AP kirjoittaa. Wong ja Lam ovat aiemmin kiistäneet syyllisyytensä.

Wong kuitenkin kiisti kolmannen syytteen, laittomaan kokoontumiseen osallistumisen.

Chow oli AP:n mukaan jo aiemmin myöntänyt syytteet protestiin osallistumisesta ja yllyttämisestä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jos minut tuomitaan vankilaan tällä kertaa, siitä tulee ensimmäinen kerta elämässäni, kun olen ollut vankilassa, Chow kirjoitta Facebook-julkaisussaan AP:n mukaan sunnuntaina.

– Vaikka olen henkisesti varautunut, minua silti pelottaa hieman. Kuitenkin verrattuna moniin ystäviini olen kärsinyt hyvin vähän. Kun ajattelen sitä, yritän parhaani mukaan kohdata sen urheasti.

Tuomio annetaan 2. joulukuuta.

Turvallisuuslailla pidätetty aktivisteja

Wong tunnetaan erityisesti vuoden 2014 niin kutsutun sateenvarjoliikkeen johtohahmona. Hän oli tuolloin vain 17-vuotias.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän ei ollut merkittävässä roolissa viime vuoden demokratiaa ajavissa ja Kiinan vastaisissa protesteissa. Wong oli niiden alkaessa kesällä vangittuna.

Nyt 24-vuotiaan Wongin jatkuva aktivismi on tehnyt hänestä Pekingin silmätikun. Häntä vastaan on nostettu syytteet myös laittomaan kokoontumiseen osallistumisesta lokakuussa 2019 sekä kesäkuussa 2020, jolloin hän oli mukana Taivaallisen rauhan aukion verilöylyn muistotilaisuudessa.

Sekä Wong että Lam ja Chow kuuluivat demokratiaa ja Hongkongin autonomiaa ajavan Demosisto-puolueen johtohenkilöihin. Wong ilmoitti yhdessä puolueen johdon kanssa puolueen lakkauttamisesta kesäkuussa sen jälkeen, kun Kiinassa hyväksyttiin uusi turvallisuuslaki.

Laki laajensi Kiinan viranomaisten toimivaltaa Hongkongissa ja teki muun muassa vallankumouksellisesta toiminnasta laitonta.

Turvallisuuslaki on kaventanut poliittista sananvapautta Hongkongissa, ja yhä useampia aktivisteja on pidätetty sen nojalla.

Aktivistien pidätyksen ovat herättäneet länsimaissa Kiinaa kohtaan kritiikkiä siitä, ettei se täytä velvollisuuttaan sallia Hongkongiin korkea autonomia. Kiina sopi autonomiasta Britannian kanssa, kun se palautti Hongkongin Kiinalle vuonna 1997. Sopimuksen mukaan niin kutsuttua yhden maan ja kahden järjestelmän mallia, jonka myötä Hongkongilla on oma hallinto ja Manner-Kiinaa laajemmat kansalaisoikeudet, sovelletaan ainakin vuoteen 2047 saakka.

Joshua Wong (vas.), Ivan Lam ja Agnes Chow kuvattiin oikeustalon edustalla Hongkongissa maanantaina.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä