Paikallisuutiset

Kainuu koronaepidemian kiihtymisvaiheessa – Kajaanissa 3 uutta tartuntaa, kiristyksiä maskien käyttöön ja kokoontumisrajoituksiin

Kainuu on siirtynyt koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen.

Tartuntojen osuus testatuista henkilöistä on 1,3 prosenttia ja kokonaisilmaantuvuus yli 20 tapausta 100 000 asukasta kohti kahden viikon aikana.

Torstaina Kajaanissa on todettu kolme uutta tartuntaa eri lähteistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kiihtymisvaiheessa ohjeet ja suositukset tiukkenevat. Kasvomaskien käyttöä laajennetaan muun muassa korkeakouluihin ja toisen asteen kouluihin lukiot mukaan lukien ja kokoontumisrajoitukset tiukkenevat siten, että yli 10 hengen kokoontumisia ei suositella.

Epidemian kiihtymisvaiheessa Kainuussa astuu voimaan seuraavat toimenpiteet

1. Maskia tai kokokasvovisiiriä tulee suosituksen mukaan käyttää

– Korkeakouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot).

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Työtehtävissä, joissa lähikontaktia ei voida välttää (ns. vierityö työpaikasta riippumatta, esim. parturit, hoitolat tai vastaava asiakastyö)

– Joukkoliikenteessä ja julkisissa tiloissa, kaupoissa, kirkoissa, museoissa ja vastaavissa sisätiloissa, joissa lähikontakteja ei voi välttää

– Riskialueilta maahan palattaessa ja karanteeniin siirryttäessä tai jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella

– Koronatestiin ja -testistä liikuttaessa

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

2. Aluehallintoviranomainen (PSAVI) ei ole antanut uusia kokoontumisrajoituksia.

Kainuussa suositellaan enintään 10 henkilön kokoontumisia sisätiloissa ja kasvosuojainten käyttöä, mikäli turvavälejä ei ole mahdollista säilyttää.

3. Valtakunnallinen etätyösuositus on voimassa toistaiseksi ja työpaikoilla tulee edistää työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä.

4. Kunnat tiedottavat tarkemmin alueensa palveluita koskevista ohjeista. Yleisohjeina annetaan seuraavat suositukset ja käytännöt:

– Koulujen juhlatilaisuuksissa, esimerkiksi ylioppilasjuhlissa ovat läsnä vain asianosaiset ja välttämättömät (ei perheenjäseniä). Perhejuhlia suositellaan järjestettäväksi vain lähipiirin kesken ja välttämään matkustamista.

– Kansalaisopistojen opetus jatkuu opetuksesta annettujen ohjeiden mukaisesti. Musiikkiopetuksessa tulee noudattaa lähikontakteja ja tartuntariskejä vähentäviä ohjeita.

– Perusasteen opetus järjestetään mahdollisimman normaalisti. Toisen asteen opetuksessa käytetään kasvomaskeja.

– Kirkoissa ja uskonnollisten yhteisöjen tiloissa tulee noudattaa seurakuntien (vast) antamia ohjeita sekä kokoontumis- ja tapahtumarajoituksia

– Hoito- ja hoivalaitokset toimivat normaalisti ja noudattavat varotoimia hoitotyön ja vierailujen osalta (suositellaan vain välttämättömiä vierailuita)

– Sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteet ovat normaalisti avoinna.

– Kuntien jää- ja urheiluhallit, uimahallit ja kuntosalit ovat avoinna noudattaen kokoontumis- ja tapahtumarajoituksia. Urheilukilpailuja, otteluita, turnauksia yms. voi järjestää, mikäli tosiasiallisesti voidaan noudattaa lähikontakteja vähentäviä ohjeita. Esimerkiksi lähilajeissa (tanssi, kamppailu-urheilu jne.) tulee harjoitella vain saman parin kanssa.

Urheiluharrastuksissa korostetaan lasten liikuntamahdollisuuksien turvaamista. Tämä tarkoittaa vanhempien osallistumisen minimoimista ja kontaktien vähentämistä harrastustoimintaan liittyen. Aikuisten harrasteporukoiden sijaan suositellaan vaihtoehtoisten yksilölajien lajien harjoittamista, (esimerkiksi jääkiekon sijaan maastopyöräilyä jne.)

Edellä kuvatut ohjeet perustuvat Valtioneuvoston kiihtymisvaiheen suosituksiin:

– Kaikissa yleisötilaisuuksissa edellytetään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeen noudattamista. Yleisötilaisuuksien osanottajamäärä rajataan sisätiloissa puoleen normaalista paikkamäärästä.

– Julkisten tilojen käytössä täytyy huolehtia siitä, että osallistujien ja seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. Lisäksi asiakasmäärä sisätiloissa rajataan puoleen normaalista asiakasmäärästä.

– Tilojen käyttörajoitusten perusteella suositellaan aikuisten sisätiloissa tapahtuvan ryhmäharrastustoiminnan keskeyttämistä korkean tartuntariskin tilanteissa.

– Kaikenikäisten ryhmäharrastustoiminta on järjestettävä siten, että osallistujien ja seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa.

– Suositellaan myös korkeakoulujen siirtymistä etäopetukseen, kuitenkin huomioiden välttämättömän lähiopetuksen tarpeet

Kainuun sote tiedottaa jatkossa koronatilanteesta arkipäivisin

-klo 9 (edellisen illan ja yön mahdolliset merkittävät muutokset) sekä

-klo 15 (mahdolliset uudet tiedot, viranomaisohjeet ja päätökset).

Muina aikoina voidaan tiedottaa koronaepidemian tilannekuvan merkittävistä muutoksista.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä