Paikallisuutiset

Koronan ensisijainen testausmuoto Kainuussa on kotitestaus – uuden alavariantin ilmaantuminen voi selittää epidemian kiihtymistä

Koronaepidemia jatkuu edelleen Kainuussa ja tartuntoja todetaan runsaasti, tiedottaa Kainuun sote.

Kainuussa on todettu ensimmäisiä tapauksia Omikron BA.2-alavariantista, joka voi soten tiedotteen mukaan osaltaan selittää epidemian kiihtymistä.

Koronatestauksia Kainuussa toteutetaan kansallisten linjausten mukaisesti. Kainuun soten testauskapasiteettia on supistettu, joten asiakkaita pyydetään huomioimaan voimassa olevat ohjeet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ensisijainen testausmuoto on kotitestaus, jota suositellaan, jos saa lieviä koronavirustartuntaan sopivia oireita

Jos kotitesti on positiivinen, suositellaan omaehtoista eristäytymistä vähintään viideksi vuorokaudeksi kuitenkin siten, että on vähintään 2 päivää oireeton ennen töihin tai kouluun paluuta.

Jos kotitesti on negatiivinen ja oireet jatkuvat, kotitesti kannattaa uusia 2 – 3 vuorokauden välein. Oireisille sote suosittelee omaehtoista kontaktien välttämistä viiden vuorokauden ajan.

Jos asuu sairastuneen kanssa tai on ollut lähikontaktissa sairastuneen kanssa, Kainuun sote kehottaa välttämään ylimääräisiä kontakteja, kunnes sairastuneen oireiden alusta on kulunut 5 vuorokautta.

Jos on täysin oireeton, voi mennä töihin maskia käyttäen. Etätyötä suositellaan, jos se on mahdollista. Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Julkisen terveydenhuollon koronatestaus vai tietyille ryhmille

Koronatestaus julkisessa terveydenhuollossa on suunnattu sote-henkilöstölle, riskiryhmään kuuluville ja raskaana oleville tai henkilöille, joilla sairauden oireet ovat voimakkaita tai pitkittyviä. Testaus julkisessa terveydenhuollossa on maksuton; työterveyshuollossa tehtävistä testauksissa on suositeltavaa varmistaa, mitä palveluita oma sopimus kattaa.

Työntekijän tai lapsen sairaustapauksissa osa työnantajista hyväksyy tavanomaisen sairausloma- tai poissaolotodistuksen, eikä sitä varten tarvita terveydenhuollossa todettua koronatartuntaa tai yhteydenottoa jäljitykseen.

Jos tarvitaan todistus tartuntatautipäivärahaa varten, tartunta on todettava terveydenhuollossa. Tällöin sairausloma- tai poissaolotodistuksen voi kirjoittaa julkisella tai yksityisellä puolella työskentelevä lääkäri, sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja.

Tartuntatautipäivärahaa voi kuitenkin saada vain, jos syntyy ansionmenetystä (tarkempia ohjeita Kelasta). Karanteeni- tai eristysmääräyksiä kirjoitetaan enää vain poikkeustapauksissa, jos se on tartuntojen leviämisen estämisen kannalta tarpeen, esimerkiksi hoitolaitoksissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perusohjeet

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos muistuttaa perusohjeista koronatartunnoilta suojautumisesta ja leviämisen rajoittamisesta

– Ota koronarokotukset. Ne suojaavat vakavalta taudilta.

– Jos sairastut, pysy kotona kunnes olet terve. Tee tarvittaessa kotitesti.

– Muista hygienia: kädet, maski, turvaväli ja ilmanvaihto

Tartunnan saanutta suositellaan informoimaan henkilöitä, joihin on ollut kontaktissa 2 vrk ennen oireiden alkua/positiivista testitulosta, jotta he tietävät seurata mahdollisia oireita ja huomioida varotoimet. Oireisena ei tule mennä töihin, kouluun, päiväkotiin tai harrastuksiin.

Mikäli on erityistä kysyttävää tai lisäohjeiden tarvetta, Kainuun soten tartunnanjäljityksen kanssa voi asioida Omasote-palvelun kautta tai puhelimitse 044 709 3788 (takaisinsoitto).

Koronatilanne on heikentynyt voimakkaasti Kainuussa. Kuvassa kotona tehtävän kotitestin tarvikkeita.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä