Paikallisuutiset
Kuluttajariitalautakunta linjasi, millä ehdoilla määräaikaisen sähkösopimuksen voi purkaa ilman sakkoa
Lautakunnan päätökset ovat suosituksia. Ratkaisua haki kuluttaja, joka oli tarttunut määräaikaiseen sopimukseen viime syksynä.
Kuluttajariitalautakunta on antanut ratkaisun siitä, milloin kuluttaja voi kohtuuttomuuden perusteella päästä irti määräaikaisesta sähkösopimuksesta ilman sopimussakkoa.
Päätös koski tapausta, jossa kuluttaja oli viime syksynä tehnyt Turku Energian kanssa kahden vuoden määräaikaisen sähkösopimuksen, jonka hinta oli 27,10 senttiä kilowattitunnilta. Tänä vuonna sähkön markkinahinta on ollut pääsääntöisesti tätä matalampi ja ajoittain jopa negatiivinen.
Kuluttaja halusi purkaa määräaikaisen sopimuksensa sillä perusteella, että tilanne sähkömarkkinoilla on olennaisesti muuttunut. Hän pitää sopimuksen irtisanomissakkoa kohtuuttomana. Ratkaisupyyntöä tehtäessä sopimussakko olisi ollut noin 5 800 euroa.
Kuluttajan mielestä sopimusehdot ja sopimussakko ovat kohtuuttomia, kun "kaikki riskit sälytetään asiakkaan harteille". Hänen mukaansa kukaan ei voinut arvata, miten sähkön hinta jatkossa käyttäytyy.
Turku Energia vastusti kuluttajan vaatimuksia ja katsoi, että sovittu sopimussakko on kohtuullinen.
Yhtiön mukaan sähkösopimus tehtiin lokakuussa 2022, jolloin energiamarkkinoiden olosuhteet olivat muuttuneet merkittävästi aiemmista vuosista. Sähkönmyyntihinnat olivat koko sähkömarkkinalla paljon korkeammat kuin aiempina vuosina, yhtiö sanoi vastauksessaan lautakunnalle.
Kuluttajariitalautakunta katsoi päätöksessään, että kuluttajalla on ilman seuraamuksia mahdollisuus irtisanoa sopimus, jos kuluttajan maksama kiinteä hinta sähköstä johtaa vuositasolla siihen, että hänen maksettavakseen tulee yli 60 prosenttia enemmän kuin vertailuhinnalla ja tämä hinnanero on yli 600 euroa.
Vertailuhinta on keskihinta niistä määräaikaisista sopimuksista, joita sopimuksen voimassaoloaikana on markkinoilla tarjottu.
Nyt käsiteltävänä olleessa Turku Energian tapauksessa kohtuuttomuus ja sovittelukynnyksen ylittyminen voidaan lautakunnan mukaan arvioida vasta myöhemmin.
Lisäksi lautakunta totesi, että kuluttajan irtisanoessa sopimuksen kesken sopimuskauden hänellä on edelleen oikeus vaatia sopimuksen sovittelua irtisanomista edeltäneeltä ajalta.
Kuluttajariitalautakunta antoi päätöksensä viime viikon keskiviikkona. Lautakunnan päätökset ovat suosituksia.
Tuore päätös on jatkoa aiemmalle kesäkuiselle ratkaisulle. Siinä lautakunta katsoi, että jos kuluttajan maksama kiinteä hinta sähköstä johtaa vuositasolla siihen, että hänen maksettavakseen tulee yli 15 prosenttia enemmän kuin vertailuhinnalla ja tämä hinnanero on yli 150 euroa, voi sopimus johtaa kohtuuttomuuteen ja sitä tulee pääsääntöisesti sovitella.