Koti-Kajaani

Kirjoittaja pohtii hukka-sanan merkityksiä. Kuvituskuva

Lukijalta: Oletko hukassa?

Hukka on hyvä sana, monimerkityksinen. Onko hukka uhka? Metsässä? Kotona? Työpaikalla? Sisällä? Ulkona? Koulumatkalla?

Kun susihukka oli juossut mökkipihan läpi, emme siitä hätkähtäneet. Siellä metsän keskellä olemme hukan ja muiden metsän eläinten vieraana. Ne ovat kunnioittaneet reviiriämme, silloin kun olemme mökillä.

Jos hukka tulisi kotipihalle tai lasten koulutien varteen tilanne olisi päinvastoin; silloin se olisi kutsumaton vieras meidän reviirillämme. Sen verran täytyisi ihmisen pelätä sutta ja suden ihmistä, että pysyvät omilla reviireillään. Susikyyteihin on turvauduttava jos hukka röyhkeästi ylittää rajat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hukasta toiseen; hukkaan voi hukkua kuivalla maalla. Onko se hukassa, hukkunut vai veikö sen hukka? Se voi olla mikä tahansa, mitä juuri sillä hetkellä kipeästi tarvitset: lompakko, kännykkä, silmälasit, sakset, vasara, sana, nimi?

"Muistatko minkä niminen entinen naapurin oli? Asu tuossa kulumatalossa?”

”En saa nyt päähäni. Pitkä kalijupäinen mies. Hondalla ajo.”

Onko tuttu tilanne? Ei auta kuin heittää takaraivoon tilaukseen ja nukkua yön yli. Seuraavana päivänä nimi on joltakin hyllyltä löytynyt.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Voi käydä hullumminkin. Eräältä tuoreelta äidiltä oma nimi oli hukassa. Ristiäisten jälkeen hän huomasi antaneensa sen tyttärelleen. Siinä sitten oli samassa talossa kaksi Liisaa, toisella tosin Anna edessä. Kaunis vanha nimihän Liisa on. Kestänyt hyvin kulutusta.

Missä paikka nimeltä hukka on? Missä tahansa: omassa päässä tai sen ulkopuolella, piilossa tai näkösällä, kotona tai työpaikalla, uimahallilla tai kirjastossa, matkan varrella sieltä tänne tai täältä sinne.

Jos vakaasti uskot sen olevan hukassa, et näe sitä, vaikka se olisi silmiesi alla. Toimivin muistisääntö sen löytämiseksi: se on juuri siellä, missä sen kuuluukin olla. Katso rauhassa! Toinen toimiva ohje: Kulje taaksepäin omia jälkiäsi.

Myös ihmiset voivat olla hukassa omasta tahdostaan tai joutua hukkaan tahtomattaan. Suomessa on oikeus vaihtaa maisemaa ja olla hukassa. Tätä oikeutta on kunnioitettava, vaikka se pahalta tuntuisikin. Tahtomattaan hukkaan joutuneet ovat sitten aivan toinen asia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hukka voi myös periä sinut, naapurisi, kaupungin tai maakunnan. 15 vuotta sitten hukka aikoi periä Kajaanin, kun paperitehdas lopetettiin ja pian sen jälkeen myös opettajankoulutuslaitos. Toisin kävi. Hoidettiin asia hallitusti ja nyt Kajaanin ja Kainuun tilanne on pääosin valoisa.

Tosin opettajankoulutuksen lakkauttaminen näkyy edelleen opettajapulana ja siitä ovat kärsineet ja kärsivät edelleen lapset, tulevaisuutemme tekijät. Tässäkään asiassa toivoa ei ole syytä hukata, eikä uskoa kykyymme ratkoa ongelmia.

Seija Mustaneva

kirjailija

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä