Mielipiteet
Lukijan mielipide: Aluevaaleissa ratkaistaan mielenterveyden tulevaisuus
Aluevaaleissa 23.1. valittavien aluevaltuustojen edustajat linjaavat mielenterveyden osalta muun muassa asukkaiden mielenterveysongelmien hoidosta, hoitoon pääsyn nopeudesta, mielenterveysjärjestöjen toimintaedellytyksistä sekä mielenterveyden edistämistyöstä.
Mielenterveystyötä tarvitaan. Mielenterveyden haasteet näkyvät hyvinvointialueilla eri puolilla Suomea.
Harvaan asutussa Kainuussa mielenterveyspalvelujen saavutettavuudessa on vajeita, vaikka hoidon tarve on suurta.
Mielenterveyden ongelmat pahenevat ja pitkittyvät, kun matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita ei ole tarjolla eikä ennaltaehkäisevään työhön satsata. Kainuussa on tarvetta paitsi matalan kynnyksen mielenterveyspalveluille, myös etäpalveluille.
Mielenterveysongelmien hoito tulee saada kuntoon toteuttamalla terapiatakuu. Lisäksi mielenterveystyöhön tulee panostaa jo varhaisesta vaiheesta neuvolasta alkaen ja työn ulottua punaisena lankana vauvasta vaariin. Erityisesti lasten ja nuorten sekä myös työssä käyvien ja eläkkeellä olevien mielenterveyden tukeminen tulee huomioida.
Osallisuuden vahvistuminen ja yksinäisyyden vähentyminen sekä väkivallan ja turvattomuuden ehkäiseminen ovat myös ennaltaehkäisevän mielenterveystyön painopistealueita. Ennaltaehkäisevä mielenterveystyö edistää ja ylläpitää kuntalaisten terveyttä, hyvinvointia, työ- ja toimintakykyä sekä sosiaalista turvallisuutta. Se pyrkii osaltaan kaventamaan väestöryhmien välisiä terveyseroja ja toteuttaa kuntalaisten tarvitseman avun ja tuen yhdenvertaista saatavuutta ja laatua.
Toiminta edistää väestön aktiivisuutta ja omatoimisuutta sekä ehkäisee kuntalaisten syrjäytymistä yhteiskunnasta.
Tunnemme alueen asukkaiden arjen. Kainuussa vaikutamme MIELI Kainuun mielenterveys ry:n, MIELI Suomen Mielenterveys ry:n paikallisen jäsenjärjestön kautta. Kainuun kriisikeskus tarjoaa matalan kynnyksen tukea kriiseissä ja vapaaehtoisemme vastaavat valtakunnallisen Kriisipuhelimen puheluihin.
Järjestämme asukkaiden ja ammattilaisten mielenterveystaitoja vahvistavia Mielenterveyden Ensiapu® -koulutuksia ja ryhmiä.
Tarjoamamme palvelut ja toiminta ovat arvokasta, kustannustehokasta mielenterveystyötä, joka ehkäisee mielenterveysongelmia, tuo säästöjä ja vähentää julkisiin palveluihin kohdistuvaa painetta. Haluamme siksi toimia hyvinvointialueiden ja kuntien yhdenvertaisina yhteistyökumppaneina, ja varmistaa tiiviin yhteistyön tulevien päättäjien kanssa.
Mielenterveyden edistäminen on investointi, ei kuluerä: mielenterveystyöhön sijoitettu pääoma maksaa tutkimusten mukaan itsensä takaisin moninkertaisesti. Hyvinvointialueiden terveyttä edistävän työn keskiöön on asetettava mielenterveystyö, vahvistettava sen resursseja ja taattava nopea hoitoon pääsy mielenterveyden ongelmissa.
Ennaltaehkäisevää työtä tekevien järjestöjen rahoitus on turvattava.
Tulevien aluevaltuutettujen ymmärrys mielenterveydestä on ratkaisevan tärkeää koko alueen hyvinvoinnin kannalta. Jokainen äänestäjä varmistaa tuen mielenterveystyölle kysymällä ehdokkaaltaan, kuinka tämä aikoo edistää mielenterveyttä Kainuun hyvinvointialueella.
Sari Huovinen
Kriisikeskusjohtaja
Kainuun kriisikeskus
MIELI Kainuun mielenterveys ry