Mielipiteet

Lukijan mielipide: Herätetään 21 000 nukkujaa

Varsinaisen vaalipäivän lähestyessä herätellään nukkuvia.

Kainuussa heitä onkin riittänyt edeltäneissä vaaleissa ja koko Suomen tason vertailussa olemme olleet kansakunnan uneliainta väkeä.

Kajaanissa varsinkaan eivät vaalien aikaiset univaikeudet vaivaa, sillä kaksissa edellisissä kuntavaaleissa äänestysprosentti on ollut koko maan heikoin. Samoin edellisissä eduskuntavaaleissa äänestysaktiivisuus oli alhaisinta kaikista manner-Suomen maakuntakeskuksista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuussa, jossa vuoden 2019 vaaleissa 64,5 prosenttia ihmisistä kävi äänestämässä, annetaan selkeästi tasoitusta muulle vaalipiirille, jossa aktiivisuus oli 70,1 prosenttia. Varsinkin Oulun kaupungille, jossa äänestettiin yhtä innokkaasti kuin koko Suomessa yleisesti (72,1 prosenttia).

Oulun kaupungin väkiluku on kolminkertainen verrattuna koko Kainuun 70 500 asukkaaseen ja siellä olevat ongelmakohdat ovat yhä enemmän ison kasvukaupungin murheita, kun taas Kainuussa vaivaavat tyhjentyvän maaseudun ja maaseutumaisten kuntien huolet.

Meidän äänemme valtakunnallisessa päätöksenteossa ei kuulu, mikäli annamme sen koko ajan enemmän ja enemmän valua Oulun suunnalle. Suurten kaupunkien suurempi äänestysaktiivisuus aiheuttaa sen, että näiden alueiden asiat korostuvat päätöksenteossa.

Nyt on herättävä ja käytettävä ääntämme kainuulaisten puolesta! Kainuussa on noin 59 000 äänioikeutettua, joista edellisissä eduskuntavaaleissa jätti äänestämättä noin 21 000.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viimeksi Oulun vaalipiiristä läpimenoon vaadittiin vähimmillään 2 791 ääntä ja suurin äänimäärä, jolla jäätiin varasijalle, oli 4 339. Jos hypoteettisesti ajatellen 5 000 äänellä tulee valituksi eduskuntaan, Kainuusta on mahdollista saada nykyisin nukkuvien puolueelle menevät äänet erittäin tehokkaasti keskittämällä peräti neljä lisäedustajaa. Tällöin Kainuun viesti päätöksenteossa kuuluu nykyistä tehokkaammin, kun eduskunnan istuntosalissa, valiokunnissa, työryhmissä, eduskuntaryhmissä ja kahvipöydissä kulkee sitä viemässä seitsemän edustajaa nykyisen kolmen sijasta.

Eduskuntatyössä suurin vaikuttaminen ei tapahdu täysistuntojen äänestyksissä vaan edellä mainituissa valiokunnissa ja oman puolueen sisällä käydyissä keskusteluissa, joissa yksittäisen ihmisen tietämys päätettävästä asiasta korostuu.

Kun saamme äänestysaktiivisuuden nostettua edes Oulun tasolle, tarkoittaa se noin 4 500 lisä-ääntä Kainuusta ja suoraan yhtä potentiaalista lisäedustajaa. Edellyttäen, että kainuulaiset äänestäjät äänestävät ensisijaisesti kainuulaisia ehdokkaita.

Nyt siis laitetaan herätyskello soimaan ja herätellään myös nukkuvat lähimmäiset käymään vaaliuurnilla. Käännetään huomiotta jäämisen tunne yliedustukseksi valtakunnan politiikassa eikä anneta välinpitämättömyyden saada taas vaalivoittoa Kainuussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Janne Hyvönen

puheenjohtaja

Keskustan Sotkamon kunnallisjärjestö

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä