Mielipiteet

Lukijan mielipide: Herätys maamme vammaiset!

Tulevaisuudessa hyvinvointialueilla tullaan päättämään suurin osa vammaisia koskevaista asioista.

Asiat on nyt päätetty kuntien ja kaupunkien sosiaali- ja terveyshallintoelimissä, joten vammaisten on ollut helppo lähestyä asiaomaisen kunnan virkamiehiä tai luottamushenkilöitä vammaisasioissa. Tulevan sote-uudistuksen jälkeen vammaisasiat siirtyvät hyvin kauaksi vammaisista henkilöistä.

Tammikuussa valitaan vaaleilla maakuntavaltuusto, jolle siirtyy kuntien sosiaali- ja terveystoimi. Tämä "mammuttielin" voi kokonaan unohtaa tai näennäisesti päättää vammaisille kohdistuvista palveluista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suurin häviäjä tulee olemaan sellainen vammainen henkilö, joka jo nyt asuu etäällä palveluista.

Ehdottomasti on eduskunnan otettava välittömästi käsittelyyn valmistelussa oleva vammaispalvelulaki, jos muutetaan esimerkiksi kunnan velvollisuutta koskevat kohdat hyvinvointialueen velvollisuudeksi.

Pelottavalta tuntuu se, että vammaisasioiden asiantuntemattomuus tulee aiheuttamaan vaikeutta vammaisten jokapäiväiseen elämään.

Uskallan väittää, että aktiivisen ei-vammaisen väestön asiat varmaankin tulevat hoidettua tulevilla hyvinvointialueilla. Hyvinvointialueen poliittisissa päätöksentekoelimissä istuu sellaisia politiikkoja, joiden näkyvyys on ollut alueellisesti ja vieläpä pääasiassa alueen keskuskaupungeissa, uskokaa pois.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nyt meidän kaikkien vammaisten tulee näyttää hyvinvointialueille, että olemme todellisia asiantuntijoita ihmisen hyvinvointi asioissa.

Nyt esitänkin kaikille Suomen vammaisille: asettukaa ehdolle omissa maakunnissanne. Muistakaamme, että vammaisuus koske noin 750 000 suomalaista tavalla tai toisella.

Pertti Pokki

cp–vammainen

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

V-S SDP-piirin vpj.

Laitilan kaupunginvaltuutettu

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä