Mielipiteet

Lukijan mielipide: Jos joku ei suutu, mikään ei muutu!

On hyvä asia, että Kainuun hyvinvointialueen aluevaltuusto äänesti niin, että demokratia toteutui, eikä suostunut "ylhäältä tulevaan saneluun"!

Aluevaltuusto on hyvinvointialueen korkein päättävä elin. Näin sanoo laki, joka lisää, että "valtuusto päätöksellään joko hyväksyy tai hylkää aluehallituksen esitykset".

Vielä vähän lakitekstiä: "aluevaltuusto johtaa hyvinvointialueen toimintaa, hallintoa ja taloutta!"

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

No, mitä tekee tuleva hyvinvointialuejohtaja? Hän onkin, ihme ja kumma, hyvinvointialueen hallituksen alaisena ja johtaa hyvinvointialueen hallintoa ja taloudenhoitoa ja muuta toimintaa. Siis samoja tehtäviä aluehallituksen kanssa, ja josta tunnutaan käytettävän pelkästään "hallintojohtajan" titteliä (VATE käyttää), kun asetus (laki) ilmaisee sen oikein "hyvinvointialuejohtaja"!

Moni on ihmetellyt, kuinka voi olla, että aluehallituksen puheenjohtajan pitäisi toimia osa-aikaisesti, oman työnsä ohessa, kun kaikilta kahdeksalta (8) Kainuun kunnilta siirtyy puolet töistä ja noin puolet henkilökunnasta, noin 4000 henkilöä, hyvinvointialueen palvelukseen töihin ja virkoihin vanhoina työntekijöinä.

Kukaan ei ole (paitsi eräs KS:n tekstariosiossa) kertonut, saatikka ihmetellyt kunnanjohtajien työmäärän vähenemistä. Kai se palkkakin sitten "harmonisoidaan" puoleen?

Liike-elämässä hallituksen puheenjohtaja on se työmyyrä, joka kokoaa hallituksen ajatukset eteenpäin, ja kuten jo mainitsin, hyvinvointialueen valtuusto päättää, mitkä hallituksen esitykset pannaan voimaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ei käy kateeksi hallituksen puheenjohtajaksi valitun Heikki Huotarin kuukausipalkkiota 1200 euroa, eikä sitä valtavaa, koko Kainuun suurimman työnantajan, Kainuun hyvinvointialueen, hallituksen johtamista. Ja vielä osa-aikatyönä!

Käykö tässä niin, että aluehallituksen ns. luottamushenkilö Heikki Huotari jää "mopen osalle" osa-aikoineen ja melkein kansaneläkkeen kokoisella korvauksella, kun keväällä valitaan hyvinvointialuejohtaja, joka tulee tittelin lisäksi saamaan 5 000–10 000 euroa kuukaudessa, vaikka tuleekin toimimaan hallituksen alaisena.

Arvioni perustuu siihen, että saahan nykyinen VATE:n väliaikainen valmistelujohtajakin Timo Korhonen 9000 euron kuukausipalkan.

Käyköhän tässä niin, että keväällä valitaan "sopiva", jolle räätälöidään hakuehdot ja vaatimuskriteerit niin, että "oikea" henkilö tulee valituksi. Valitullehan tehdään erikseen "johtajasopimus", jonka sisällön tekee aluehallitus. Itse valinnan tekee aluevaltuusto ja tuleva johtaja on virkasuhteessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aluevaltuusto, olokaahan tolokkuna!

Juhani Nissinen

Teppana, Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä