Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kainuun yliopisto pelastaisi maakunnan

Kainuun liiton väestöennusteen mukaan Kainuun väkiluku on vuonna 2040 noin 10 000 ihmistä vähemmän kuin vuonna 2021.

Pienenä vastavoimana koronaviruksen aikana monet muuttivat tilapäisesti takaisin maaseudulle ja pitivät kokemastaan. Lukuisat tutkimukset vahvistavat kokemuksen: yksilöt elävät onnellisempina pienillä paikkakunnilla.

Megatrendi on kuitenkin edelleen kaupungistuminen eteläiseen Suomeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuun oma yliopisto voisi kääntää tämän kehityksen alueellisesti. Maakuntaan tarvitaan luonnollisesti tänne tulevia nuoria.

Vuonna 2019 tehdyn tutkimuksen mukaan useampi kuin joka toinen alle 25-vuotias voisi muuttaa vieraalle paikkakunnalle opiskeluiden perässä.

Paikallinen yliopisto kouluttaisi tarpeeseen osaajia, joista osa perustaisi perheineen ja puolisoineen elämänsä pysyvästi uuteen kotipaikkaan. On vaikea nähdä toista yhtä isoa mahdollisuutta Kainuun osalta houkutella nuoria luontaisesti ja kääntää kehityssuunta kestävään kasvuun.

Yliopiston perustamisen pitäisi olla koko Kainuulle korkeimmalla prioriteetilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Muuttotappionarratiivin kääntäminen voi olla yllättävän lähellä tällaisella toimella. Nyt pitää koota resurssit ja tahtotila uuden aikakauden aloittamiselle Kainuussa.

Maakunnalla on paljon elämänlaatua tarjottavana, mutta ilman yliopistoa isolle massalle nuoria ei ole tarjota polkua sen äärelle.

Ate Klemetti

Perheellinen paluumuuttaja Helsingistä Kajaaniin

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä