Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kainuussa on tapana neuvotella

Seurasin taannoin Kainuun liiton katsausta maakuntamme liiketoiminnan kehityksestä. Osio otsikolla "Kainuun kärjet ui vastavirtaan" oli oikein mukavaa seurattavaa.

Se, minkä olen alaltani nähnyt ja tiennyt todeksi, näytti toimivan myös muilla teollisuuden aloilla maakunnallisesti. Nälkämaa-vertaukset lukujen valossa pitää unohtaa.

Kainuun insinööreissä tämä ilmiö on nähty todeksi jäsenmäärän kasvuna useana vuonna peräkkäin. Näiden lukujen valossa on varaa neuvotella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

BKT ja vienti on maakunnallisesti kasvussa. Mitattuja lukuja, eivät poliittisia lupauksia tai spekulaatiota.

Kilpailukyky on asia, joka vaatii jatkuvaa kehittämistä. Asiantuntijoiden pitäminen, saatikka saaminen maakuntaan on elintärkeää.

Vitosen hommasta ei pysty maksamaan kympin palkkaa ja vastaavasti viidenkympin tuotolla on vara ja velvollisuus ylläpitää tekijöitä.

Insinööriliiton mittausten mukaan palkkaa on kyennyt kehittämään (~700EUR/kk) vain vaihtamalla työpaikkaa ja tämän näen ongelmana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Asiantuntijuus kehittyy aina ajan funktiona ja palkkashoppailu häiriönä ajassa kuluttaa niin työnantajan kuin työntekijänkin käytettävissä olevaa resurssia. Insinööri varmasti tietää mistä raha tulee! Varsinkin sellainen raha, joka nostaa BKT:ta ja vientiä.

Liikevaihto saadaan kasvuun, kun ostellaan paljon toisiltamme, mutta oikeasti maakuntaa kehittävä ja kasvun aikaansaava tulos tulee siitä erotuksesta, mikä maakunnan rajalla rahavirroissa toteutuu. Millä katteella hyödykkeemme ulos myymme.

Kun insinöörikin aikoo tähän mukaan, ovat asiat oikeasti menossa pieleen.

Sama pätee myös firmaan nimeltä Suomi.

Oleellista nyt hallituksen esityksissä on se, että perinteinen mahdollisuus neuvotella eduista tai vyön kiristyksestä viedään yrityksiltä ja työntekijöiltä pois.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Se lukitaan poliittisesti lainsäädäntöön, alttiiksi tulevien eduskuntavaalien tuloksille, eikä markkinoiden ja talouden muutoksia ajassa herkästi mittaamalla.

Nyt tapahtuva poliittinen lakko sellaisenaan on mielestäni näennäisen nurinkurinen keino parantaa yritysten tai edes yhteiskunnan tulosta.

Siksi näen, että tämä ei ole lakko, vaan prosessoritermein kyse on mitatun signaalirajan aiheuttamasta keskeytyksestä, jonka tavoite on aikaansaada takaisinkytkentä järjen äänen syötteelle yhteiskuntaa palvelevaan järjestelmään. Aiheuttaen mahdollisimman vähän oikeaa häiriötä kokonaisuuteen.

Kuten eräs jäsemme totesi, yhden päivän parin tunnin liukuma ei juuri näy tuotannossa.

Mutta kun insinöörikin aikoo tähän mukaan, ovat asiat oikeasti menossa pieleen.

Kirjoittaja on Kainuun insinöörien puheenjohtaja.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä