Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kajaanin lähimetsät on säästettävä

Kirjoittajat vetoavat, että Kajaanin kaupunki säästäisi lähimetsät ja luopuisi Vimpelin-, Huuhkajan-, Pirunvaaran ja Otanmäen Pirttimäen hakkuussuunitelmista. Kuvituskuva Vimpelin laduilta. Kuva: Jukka Keränen / Arkisto

Kajaanin lähimetsissä Vimpelin-, Huuhkajan-, Pirunvaaran ja Otanmäen Pirttimäen hakkuussuunitelmista on luovuttava. Nämä virkistysmetsät alun perin rajattu erillisuunnitteluun, irti metsätaloussuunnitelmasta.

Kuitenkin juuri nyt Vimpelin- ja Huuhkajanvaaran metsiin on suunnitteilla järeää puuston harvennusta ja Pirunvaaran sekä Otanmäen Pirttimäen avo- ja pienaukkohakkuusuunnitelmat ovat voimassa.

Kaupunki on jättänyt huomiotta Pirunvaaran ja Pirttimäen hakkuusuunnitelmaa vastustavan adressin, joka keräsi vuonna 2022 yli 885 nimeä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

On kohtuutonta, että vuosi toisensa jälkeen upeat lähimetsät nousevat uudelleen hakkuusuunnitelmiin.

Vimpelin- ja Huuhkajanvaaran metsiin suunnitellut harvennushakkuut ovat täysin ylimitoitetut. Esitetyssä suuunnitelmassa tavoitteena on saada 10 000 kuutiota puuta, kolmannes alueen puustosta.

Suunnitelman pohjalla on kymmenen vuotta vanha luontoselvitys.

Kesäajalle suunniteltuja hakkuita perustellaan sillä, että niillä on mahdollisimman vähän vaikutusta latujen käyttöön. Pelkkää ihmistä ei voida ajatella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kesäaikaaan tehtävät hakkuut aiheuttavat turhaa kärsimystä eläimille ja linnuille sekä jättävät maastoon pitkäikäiset jäljet.

Lähimetsät ovat yksi tärkeimpiä Kajaanin viihtyvyystekijöitä.

Kajaanista löytyy poikkeuksellisen hienot lähimetsät, joiden polku- ja latuverkosto kutsuu kaikenikäisiä ihmisiä luontoon liikkumaan ympäri vuoden.

Kajaani toimisi edelläkävijänä takaamalla monimuotoisen lähiluonnon yhdenvertaisen saavutettavuuden asukkaille eri puolilla kaupunkia.

Lähimetsät ovat yksi tärkeimpiä Kajaanin viihtyvyystekijöitä sekä arvokkaita asukkaiden terveydelle ja hyvinvoinnille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Metsäluonto tarjoaa kodin lukemattomille lajeille. Kaupungin lähimetsät ovat osa tärkeää Kajaanin ekologista verkostoa, jossa metsälajiston on mahdollista säilyä ja kulkea.

Hakkuista luopumisella on vain pieni taloudellinen vaikutus Kajaanin metsätalouden kokonaisuuteen

Kajaani omistaa talousmetsää yli 6000 hehtaaria, joista suojeltuna on alle puoli prosenttia. Tässä kirjoituksessa esitettyjen lähimetsien hakkuista luopumisella on vain pieni taloudellinen vaikutus Kajaanin metsätalouden kokonaisuuteen.

Metsistä löytyy merkittäviä luontoarvoja, ja ilman hakkuupainetta ne tulevat kehittymään luontaisesti monimuotoisuutta ylläpitäviksi vanhan metsän kohteiksi.

Vetoamme Kajaanin kaupunkia tekemään selkeän arvovalinnan ja säästämään lähimetsät. Lähimetsien puolesta on tehty kuntalaisaloite.

Kirjoittajat edustavat Suomen luonnonsuojeluliiton Kajaanin yhdistystä.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä