Mielipiteet
Lukijan mielipide: Kuka edustaa Suomea Nato-pöydässä?
Kokoomuslaiset "natohaukat" toistivat medialähetyksissä näkemystään, että "Suomen Nato-hakemus lähtee koivikon vihertyessä ja on hyväksytty viimeistään koivikon kellastuessa".
Unohtuiko heiltä mainita vuosiluku lehtien kellastumisen yhteydessä?
Suomi haki Nato-jäsenyyttä 18.5.-22 toimitetulla hakemuksella yhdessä Ruotsin kanssa. Jäsenyyshakemusta kannatti 188 kansanedustajaa ja vastusti vain 8 edustajaa, jolloin perustuslain 2/3:n määräenemmistön tulkintaa ei tarvittu.
Mistä tällainen äänestystulos kertoo?
Suomen hallitusten linja (väreistä riippumatta) on ollut pitää maamme Naton ulkopuolella.
Myös Ruotsin Nato-linjaus on ollut vastainen perustuen siihen, että viimeisin Ruotsin käymä sota oli vuonna 1814 Norjaa vastaa.
Putinin hyökkäyskäsky Ukrainaan herätti suomalaisissa pelon, jolloin gallupien tulokset Nato-jäsenyyden puolesta ponnahtivat sfääreihin.
Galluptulosten myötä poliittiset päättäjämme uskaltautuivat esittämään myönteiset kantansa jäsenyyteen, kun poliittinen kannatuskadon pelko oli poistunut.
Kun (jos) Nato-jäsenyytemme toteutuu, niin herääkö taas valtataistelu siitä kuka Suomea edustaa Nato-pöydissä? Ja edellytetäänkö häneltä sotilaallista koulutusta?
Taannoin presidentti Tarja Halonen piti selvänä, että hänen kuuluu mennä Suomen EU edustajana Pietariin teollisuusmaiden G8-kokoukseen. Tuolloin "kahden lautasen ongelma" korostui, kun Halonen halusi väkisin tunkea kaikkiin EU:n huippukokouksiin, vaikka kyseiset asiat ovat perustuslain mukaan pääministerin alaa.
Mielenkiintoista seurata kuinka jatkossa käy.
Sotkamo