Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kulttuuribudjetit kuntoon

Taiteen ja kulttuurin rahoitukseen on liittynyt oikeutettua kiinnostusta koronapandemian jälkimainingeissa. Pandemia paljasti yhteiskuntamme kyvyttömyyden tunnistaa taide- ja kulttuurikentän merkityksellisyyden yhteiskunnassamme.

Sen lisäksi, että taiteella ja kulttuurilla on kiistämättömän suuret vaikutukset ihmisten hyvinvointiin, muodostavat ne myös merkittävän elinkeinon.

Kulttuuri- ja tapahtuma-ala ansaitsee arvostuksemme, mutta sen rinnalle tarvitsemme konkreettisia tekoja. Meidän on otettava käyttöön julkisessa rakentamisessa taiteen prosenttiperiaate.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Prosenttiperiaatteessa on kyse siitä, että vähintään yksi prosentti rakennuskustannuksista käytetään taiteeseen. Taidehankinnat voivat olla erillisiä teoksia, rakenteisiin integroituja elementtejä tai ne voivat olla vaikkapa musiikkia, teatteria, erilaisia yhteisötaiteen muotoja, performanssitaidetta, videoinstallaatioita tai vaikkapa tapahtumia.

Kulttuurin keinoin voidaan lisätä kohtaamisia ja vuoropuhelua yhteiskunnassa. Taiteella voidaan puhutella ihmisiä, nostaa keskusteluun vaikeitakin aiheita ja siksi sitä pitäisi olla vapaasti kaikkien koettavana julkisissa tiloissa ja katukuvassa.

Tämän tyyppinen taide ei kuitenkaan synny itsestään, vaan se vaatii toteutuakseen riittävän rahoituksen.

Kulttuurialan rahoitusta tulee kehittää niin, että valtion myöntämät avustukset olisivat pitkäkestoisempia. Vuosittain haettavat ja myönnettävät rahoitukset hankaloittavat pitkäjänteisen toiminnan suunnittelua sekä lisäävät alan yleistä epävarmuutta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kulttuurirahoituksen osuutta valtion budjetissa tulee kasvattaa siten, että entistä enemmän kulttuuritoimintaa pääsisi pysyvän budjettirahoituksen piiriin hankerahoitusten piirissä.

Tämän lisäksi on selvää, että kulttuurin ja taiteen osuus valtion budjetissa on nostettava yhteen prosenttiin.

Saara Karjalainen

eduskuntavaaliehdokas (vas.)

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kajaani

Kirjoittaja toivoo prosenttiperiaatteen käyttöä eli sitä, että vähintään yksi prosentti rakennuskustannuksista käytetään taiteeseen. Esimerkiksi Kainuun uuteen sairaalaan taidetta hankittiin. Pääaulan tilateos on Mayumi Niiranen-Hisatomin Kumagusu Tuhatvuotinen metsä.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä