Mielipiteet

Lukijan mielipide: Lännellä valinnan paikka – Ukrainan ei saa antaa sortua julmimmankaan terrorin edessä

Ylen Areenasta löytyy vuonna 2006 valmistunut elokuva Muiden elämä (Das Leben der Anderen) joka kertoo Stasin toiminnasta Itä-Saksassa.

Elokuva antaa kuvan siitä, miten syvälle totalitäärinen yhteiskunta ujuttautuu ihmisten elämään. Vain harva voi luottaa edes parhaisiin ystäviinsä.

"Kamppailu julmaa hyökkääjää vastaan on taistelua koko sivistyneen Euroopan ja koko maailman puolesta."

Ukrainan kansa taistelee, ettei joutuisi uudelleen samaan kurimukseen josta vapautui 1991.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kamppailu julmaa hyökkääjää vastaan on taistelua koko sivistyneen Euroopan ja koko maailman puolesta.

Parhaiten sen ymmärtävät Neuvostoliiton ikeestä vapautuneet Itä-Euroopan maat, joiden Ukrainalle antama apu on ollut maiden bkt:een suhteutettuna ylivertaista.

Saksan ja Ranskan johtajat ovat huolestuneet enemmän Vladimir Putinin arvovallasta sekä Venäjän turvatakuista kuin ukrainalaisten hädästä.

Näyttää siltä, etteivät he tajua tilanteen vaatimustensa vakavuutta. Tai sitten ovat kylmäpäisesti valmiit uhraamaan kokonaisen kansan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tilanne olisi toinen, jos Saksalla ja Ranskalla olisi yhteinen raja nykyisen Venäjän kanssa.

Onneksi meillä on paremmin asioihin perehtynyt tasavallan presidentti, joka totesi Venäjän naapureiden tarvitsevan turvatakuita.

"Unkarin ja Turkin öykkäröinti näyttää vievän pohjan kollektiiviselta turvallisuudelta."

Toisen maailmansodan loppupuolella Yhdysvaltain, Englannin ja Neuvostoliiton johtajat päättivät tapaamisissaan viedä sodan Saksan häviöön saakka.

Nyt olisi aika vapaan maailman ja Ukrainan vankimpien tukijoiden Yhdysvaltojen, Englannin, Puolan sekä muiden JEF-maiden johtajien yhdessä päättää, ettei Ukrainan anneta sortua julmimmankaan terrorin edessä. Saksaa ja Ranskaa tähän ei tarvita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Liettuan Riiassa juuri pidetyssä tapaamisessa tahtotila ilmaistiin selvästi. Päätös edellyttää satsauksia, mutta lopulta ne ovat murusia verrattuna siihen, mitä vaadittaisiin taloudellisesti, mutta ennen kaikkea inhimillisesti, jos Venäjän joukot tunkeutuisivat Ukrainan läpi.

Vielä syksyllä uskoteltiin Suomen saavan Natosta sateenvarjon pahimman varalle. Valitettavasti tilanne ei enää ole varma. Unkarin ja Turkin öykkäröinti näyttää vievän pohjan kollektiiviselta turvallisuudelta.

Suomalaisetkin "asiantuntijat" toitottivat sodan alusta lähtien Putinin aseiden loppumisesta. Mutta Tuntemattoman Lahtisen sanoin: "Kyllä siellä amissioonia piisaa".

Siksi nyt emme voi antaa periksi. Jokaisella meistä on mahdollisuus auttaa Ukrainassa taistelevia ja hädän keskellä asuvia lähimmäisiämme.

Kuten keskuudessamme eläviä sotapakolaisia.

Saijanlahti29Sotkamo

Kirjoittajan mukaan Ukrainan kansan taistelu julmaa hyökkääjää vastaan on taistelua koko sivistyneen Euroopan ja koko maailman puolesta. Kuvituskuva lokakuisesta ukrainalaisten mielenosoituksesta Kajaanissa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä