Mielipiteet

Kirjoittaja huomauttaa, että Kajaanissa löytyy avantouintipaikka muutaman sadan metrin päässä kauppatorista. Kylmäkaraisukeskuksen palvelut ovat käytössä ympäri vuorokauden joka päivä. Kuva: Jussi Pohjavirta

Lukijan mielipide: Mattopyykkiä, avantouintia ja epilepsiaa

Enna Poutiainen näkee kolumnissaan (KS 31.8.), että Kajaanissa uintipaikkoja on huonosti eikä maksutonta avantouintipaikkaa löydy Kajaani keskustasta.

Kajaanin keskustasta löytyy Onnelan uimaranta aivan keskustan tuntumasta. Siellä voi uida niin pitkään kuin joki jäätyy.

Avantouintipaikka löytyy muutaman sadan metrin päässä kauppatorista – Kajaanin kylmäkaraisukeskus. Ainutlaatuinen avantouintipaikka Suomessa, mistään muualta ei löydy vastaavaa aivan kaupungin keskustasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Palvelut ovat käytössä aivan Kajaanin keskustassa ympäri vuorokauden joka päivä. Noin 650 avantouimaria nauttii seuran palveluista ja he ovat kaiken ikäisiä, lapsia, vanhuksia, perheellisiä, sinkkuja, iloisia ja positiivisesti elämään suhtautuvia, hienoa porukkaa.

Toimin aikoinaan 12 vuotta seuran puheenjohtajana ja tein mittavan työn, että meillä edelleen on todella hieno avantouintipaikka aivan Kajaanin keskustassa. Tervetuloa joukkoon mukaan.

Kolumnissa viitataan Helsingin mattolaitureihin, joissa voisi käydä uimassa maksutta ympäri vuoden.

Helsingin mattolaiturit ovat talvisin suljettuja. Ne toimivat siten, että matot pestään merivedellä, pesuaineet ja – vedet lasketaan mereen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kajaanissakin on matonpesupaikkoja aivan keskustassa molemmin puolin jokea. Kajaanissa pesuvedet ja -aineet kerätään puhdistukseen – ei lasketa jokeen.

Kannattaa perehtyä Helsingin Vantaanjoen ja jokisuiston tai Turun Aurajoen saasteongelmiin sata vuotta sitten, kun vesiklosetit tulivat.

Sukulaisten avioliitot eivät ole Kainuussa olleet eivätkä ole yhtään sen yleisempiä kuin muuallakaan Suomessa.

Kolumni ottaa esiin pohjoisen epilepsian neuvoen meitä perheen perustamisessa.

Tämä lähentelee jo parjausta antaen ymmärtää, että sairaus on seurausta, kun meillä mennään naimisiin naapurin kanssa. On ikävää, että tällainen asia edes otetaan esiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Geenitutkimuksissa on todettu, että 10 sukupolvea sitten geenimuunnosta kantava esi-isä asettui asumaan Kainuuseen Vuokin-kylään Suomussalmelle.

Kantajia on paljon, mutta sairauden todennäköisyys kasvaa, kun molemmat vanhemmat kantavat geeniä.

Sukulaisten avioliitot eivät ole Kainuussa olleet eivätkä ole yhtään sen yleisempiä kuin muuallakaan Suomessa.

On loukkaavaa parjata tämän päivän kainuulaisia/kajaanilaisia asiasta. Pitääkö 10. sukupolveen kärsiä halveksuntaa yhdestä esi-isiemme geenivirheestä?

Olen Kajaanin kaupungin lapsiystävällisen strategian takana. Toivomme muuttajia Kajaaniin Suomesta ja ulkomailta.

Kannattaa tutustua asiaan.

Hannu Suutari

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä