Mielipiteet

Lukijan mielipide: Mikä elin valitsi yhtymäkokousedustajan?

Tultuani valituksi 2018 Kainuun jätehuollon kuntayhtymän tarkastuslautakunnan puheenjohtajaksi huomasin joitain ristiriitoja kuntalain, Ekokympin hallintosäännön ja käytäntöjen välillä. Yksi niistä oli yhtymäkokousedustajan valinta.

Kuntalain 60 § määrää yksiselitteisesti, että kuntayhtymässä, jossa päätäntävaltaa käyttää yhtymäkokous, kokousedustajan kuhunkin kokoukseen erikseen valitsee jäsenkunnan kunnanhallitus tai jäsenkunnan valtuuston päättämä kunnan muu toimielin.

Varmistin tulkintani Kuntaliiton lakimieheltä Kai Ketelimäeltä .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Huomasin edustajien valintojen olevan melko kirjavaa. Siksi lähetin jäsenkuntien hallintojohtajille Ketelimäen vastauksen ja esitin, että kunnanhallitukset ottaisivat rutiineihin normaalisti kahdesti vuodessa kokoontuvan yhtymäkokousedustajien lainmukaiset valinnat.

Lähes kaikista kunnista vastattiin näin meneteltävän jatkossa.

Viimeisin yhtymäkokous pidettiin pe 22.10.2021. Yritin etsiä Kajaanin kaupunginhallituksen ja muidenkin valtuuston valitsemien toimielinten pöytäkirjoista edustajan valintapäätöstä, mutta menestys oli huono.

Siksi kysynkin, mille kaupunginvaltuuston valitsemalle elimelle valinta on siirretty? En halua provosoida, mutta yhtymäkokouksen laillisuus voidaan asettaa kyseenalaiseksi virheellisellä menettelyllä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perussopimuksen mukainen seuraava yhtymäkokous on pidettävä marraskuun loppuun mennessä, jolloin voitaisiin helposti korjata mahdolliset virheet.

Rakentavassa hengessä

Matti Korhonen

Saijanlahti

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sotkamo

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä