Mielipiteet

Lukijan mielipide: Nuorten oikeus kasvaa turvassa

Nuorilla on paha olla. Elämme epävarmassa maailmassa, mikä on korostunut erityisesti viime vuosina jatkuvien kriisien muodossa.

Teknologian ja älylaitteiden kehityksen myötä maailman kauheudet pääsevät somen välityksellä todella lähelle, aivan jokaisen silmien alle bussimatkalla, välitunnilla ja vielä viimeisenä ennen nukkumaanmenoa. Ilmastonmuutos ja sota ahdistavat, usko tulevaisuuteen on koetuksella.

Mielenterveyspalveluiden kysyntä on räjähtänyt, nuorisopsykiatria on ruuhkautunut tukkoon – voimme puhua nuorten mielenterveyskriisistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maailman kriisit ja katastrofit ovat nuorten vielä kehittyville aivoille hankalia ymmärtää, ja huoli tulevaisuudesta voi päästä ottamaan liikaa valtaa elämässä. Nuoret tarvitsevat kasvuunsa tukea, ohjausta ja rajoja. Turvallisia aikuisia, joille jakaa huoliaan.

Vanhemmuuden ja perheiden tukemisella on suora yhteys nuorten hyvinvointiin. Nuoruuteen luonnollisena osana kuuluu kuitenkin myös pesäeron hakemista vanhempiin, jolloin muiden turvallisten aikuisten merkitys nuoren arjessa kasvaa. Nuorille täytyy luoda tilaa ja mahdollisuuksia tulla nähdyksi ja kuulluksi.

Nuorisorikollisuus, katujengit ja radikalisoituminen ovat aitoja ongelmia. Kovien rangaistusten sijaan väkivallalla oireilevat nuoret tarvitsevat kuitenkin tukea, turvaa ja ymmärrystä – ohjausta ja rajoja kasvamiselle.

Teoilla täytyy tietenkin olla seuraamukset, mutta pelkän rankaisevan kepin sijaan meidän tulisi olla kiinnostuneita siitä, mitä epätoivotun käyttäytymisen taustalla on. Olla kiinnostuneita nuoresta, kysyä mitä kuuluu ja olla valmiita myös kuulemaan vastaus, silloinkin, kun se ei ole miellyttävää tai helppoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaikilla politiikan sektoreilla tehdään nuorten hyvinvointiin ja tulevaisuuteen vaikuttavia päätöksiä. Yhteiskunnan rakenteiden tulee mahdollistaa nuoruuteen kuuluva kasvaminen. Liian nuorena ei tarvitse tietää tai joutua päättämään, mitä elämältä haluaa.

Nuorilla on oikeus kasvaa rauhassa, etsiä omaa polkuaan, haahuilla, erehtyä ja muuttaa mieltään. Ja tämän mahdollistaminen on meidän aikuisten vastuulla.

Saara Karjalainen

kansanedustajaehdokas (vas.)

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä