Mielipiteet

Lukijan mielipide: Nyt tarvitaan Ahti Pekkalan taloudenpitoa

Vaalikaudella 1983-1987 silloisen hallituksen valtiovarainministerinä toimi keskustan Ahti Pekkala. Hän, yhdessä silloisen budjettipäällikkö Juhani Korpelan kanssa tuli tunnetuksi siitä, että valtion taloutta hoidettiin todella tarkasti ja säästäen.

Vaikka Ahti Pekkalaa parjattiinkin, Suomen talous pysyi kunnossa ja kansan elintaso kohosi ja työllisyys parani.

Myöhemmin Juhani Korpelasta tuli liikenneministeriön kansliapäällikkö ja sama tiukka linja talousasioissa jatkui.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyvin kuvaavaa Korpelan ”niukkaslinjasta” tulee mieleeni, kun kesällä 1988 osallistuimme Euroopan liikenneministerien konferenssiin Pariisissa.

Eräänä iltana kokousten päätyttyä liikenneministeri Pekka Vennamo (Suomen Maaseudun Puolue) halusi vähän rentoutua ja ehdotti, että vietettäisiin iltaa tunnetussa pariisilaisessa paikassa nimeltä Crazy Horse, suomeksi Hullu Hevonen.

Ja sinnehän sitä mentiin. Narikan jälkeen meidät ohjattiin esityssaliin, jossa tarjoilija heti tuli kysymään, että mitä herroille saa olla? Kysyin, mitä pullo olutta maksaa?

Tarjoilija kertoi hinnan ja päässä laskien muutin sen markoiksi: tulos oli 320 markkaa eli hyvän työmiehen päiväpalkka. Sanoin tarjoilijalle, että mietimme hetken.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kansliapäällikkö Korpela sanoi heti, että hän ei tuonhintaista olutta osta ja minä olin samaa mieltä.

Pekka Vennamo ehdotti, että voisimme yhdet pullot ostaa mutta Korpela ei myöntynyt. Kun tarjoilija kolmannen kerran kysyi, joko herrat ovat ratkaisseet juomapuolen ja kun sanoin, että vielä mietimme, hän kehotti meitä siirtymään baarin puolelle.

Baarin puolella sama toistui, olut maksoi 320 markkaa pullo. Siirryimme narikan kautta ulko-ovesta ulos.

Oven ulkopuolella taksimies odotti ja totesi arvenneensa, etteivät herrat siellä kovin kauan viihdy. Mies kysyi minne nyt ajetaan ja Pekka Vennamo vastasi, että lähimmälle nakkikioskille: ”Minä tarjoan ja maksan kansliapäällikölle ja poliittiselle sihteerille nakit vesilasin kanssa.”

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Näin sitä Pariisissa kesällä 1988.

Pentti Kettunen

Liikenneministerin poliittinen sihteeri 1987-1989

Ex-kansanedustaja (ps.)

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä