Mielipiteet

Lukijan mielipide: Rahattomat pankit

Mitä arvelet, jos ruokakaupasta ei saisi ruokaa, eikä viinakaupasta viinaa? Entä jos sirkuksessa ei olisi klovnia, eikä ilotalossa …, no, substanssia? Pankilla, jos millä on tekemistä käteisen rahan kanssa, onhan?

Kajaanin suurimmasta pankista, joka on rakennettu kahisevan kultaisena aikakautena, saa käteistä rahaa arkipäivinä kunakin muutaman tunnin ajan. Pankin seinässä oli aiemmin automaatti, josta sai maksuvälinettä läpi vuorokauden, mutta se on ulkoistettu sadan metrin päähän kaupan seinään.

Pienemmät pankit ovat Kajaanissa piiloutuneet kerrostalojen kätköihin, eivätkä ne ole enää missään tekemisissä käteisen rahan kanssa, eivätkä oikeastaan satunnaisten asiakkaidenkaan kanssa, koska ilman ajanvarausta palvelua ei enää saa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aiemmin pankkisaleissa oli pitkät tuolirivistöt tiskille pääsyä odottaville asiakkaille, ja tunnelma oli kuin hartaustilaisuudessa. Nyt palvelua saadakseen pitää suorastaan rukoilla.

Asiakaspalvelu on mennyt Suomessa viime vuosina alemmas kuin lehmän häntä. Jos onnistut saamaan asiakaspalvelijan kiinni ja selittämään asiasi, saat kuulla, mitä virheitä olet tehnyt, mikä identifiointi- tai muu asiakirja sinulta puuttuu tai millä lailla olet täyttänyt lomakkeen väärin. Palvelun tarjoaja on puolestaan täysin nuhteeton, eikä ikinä tee virheitä.

Luottolaitoslain mukaan pankit ovat velvollisia huolehtimaan peruspankkipalveluista, joihin käteisen tallettaminen ja nostaminen kuuluvat. Käytännössä pankit hylkivät käteistä rahaa, koska ne on opastettu epäilemään kaikkia asiakkaitaan rahanpesusta.

Jos haluaisit tallettaa omalle tilillesi käteistä rahaa, huomaat ehdot kuultuasi ja vähän harkittuasi, että siihen ruljanssiin ei kannata mennä. Fivalle eli finanssivalvonnalle olisi töitä, jos pukista on ylipäänsä kaalimaan vartijaksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyvääkin palvelua vielä löytyy, ja yllättävältä taholta. Esimerkiksi poliisi pystyy järjestämään rahanpesua pelkäävän pankin vaatiman henkilökortin noudettavaksi neljässä päivässä!

Mutta kun menet hakemaan sitä valitusta kioskilaitoksesta valtakirjalla, poliisin hyvä palvelu tehdään arvottomaksi edellä kerrotulla tavalla.

Ismo Heikkinen

Vesa Kaikkonen

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

kaupunginvaltuutettu (vas.)

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä