Mielipiteet

Lukijan mielipide: Rottaongelmaan on eettisesti kestävä ratkaisu – Kajaaninjoen sorsat eivät pärjää ilman talven tukiruokintaa

Keskustelua rotista on käyty nyt tiiviisti läpi syksyn ja alkutalven. Keskustelusta on kuitenkin unohtunut mielestäni se tärkein: eläimet.

Rottaongelman ratkomiseksi on väläytelty lintujen talviruokintakieltoa ja myös siilien tukiruokintaan on annettu samanlainen ohjeistus.

Kirjoituksissa puhutaan loukutuksista ja myrkytyksestä. Kukaan ei ole kuitenkaan muistanut kertoa, mitä loukut ja myrkyt saavat aikaan. Eikä myöskään sitä, mitä ruokintakielto saa aikaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Loukkujen väärä sijoittelu aiheuttaa vammautumisia muille eläimille. Siilit ovat yksi tyypillisimpiä lajeista, jotka kärsivät vääränlaisesta loukutuksesta. Loukku ei tapa siiliä, vaan se vammauttaa sen.

Jalkojen eriasteiset vammat ovat siileille tyypillisiä loukuista johtuvia vammoja. Myrkkysyötit vaarantavat laajasti muita lajeja. Niin sanottuihin myrkkyloukkuihin pääsevät rottien lisäksi oravat, linnut sekä siilit.

Tämän lisäksi siilit tarvitsevat keväisin sekä syksyisin tukiruokintaa. Siilien luontainen ravinto on vähenemään päin. Ilman kevään tukiruokintaa siilit eivät jaksa etsiä ravintoa horroksen jälkeen. Syksyllä siilien pitäisi pystyä lihomaan horrosta varten.

Pikkulinnut ovat hätää kärsimässä ilman tukiruokintaa. Jos talvesta tulee kylmä ja runsasluminen, se kuluttaa energiavaroja todella runsaasti. Ilman tukiruokintaa linnut ovat ahtaalla ja nälkiintymiset tulevat lisääntymään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kestääkö kaupungin imago tosiaan sen, että joelta alkaa löytyä runsaasti kuolleita lintuja?

Puhumattakaan Kajaaninjoen sorsista. Sorsat ovat menettäneet muuttoviettinsä kesäruokinnan vuoksi.

Joella majailee myös niin sanottuja pikkuvikaisia sorsia, jotka eivät pääse muuttomatkalle. Ilman talven tukiruokintaa sorsat eivät pärjää.

Ne tulevat kokemaan nälkiintymisen ja osa tulee varmasti menehtymään.

Kestääkö kaupungin imago tosiaan sen, että joelta alkaa löytyä runsaasti kuolleita lintuja?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rottaongelmaan voi puuttua muillakin tavoin, kuin ääripäihin menemällä. Rotat löytävät aina ravintoa kaupungista. Ne eivät ole riippuvaisia lintujen talviruokinnasta, eivätkä siilien tukiruokinnasta. Muut lajit ovat vastaavasti riippuvaisia ihmisen tarjoamasta avusta.

Korostamalla oikeanlaista loukutusta ja tukiruokinnan oikein toteuttamista rottaongelmaan voidaan puuttua eettisesti kestävällä tavalla.

Jouni Ruuskanen ja Mauno Sarajärvi olivat keskiviikkona viemässä sorsille ja joutsenille päivittäistä jyväannostaan. Paikalla oli 13 joutsenta ja nelisensataa sorsaa. Kuva: Marjatta Kurvinen.

Voisiko sorsien ruokinnan toteuttaa muulla tavalla? Varmasti voisi, jos kieltojen sijaan kokoonnuttaisiin yhteisen pöydän ääreen miettimään ratkaisuja.

Mitä tulee Kajaaninjoen sorsien ruokkimiseen, on oikeanlaisen lautan rakentaminen arvokasta ja työlästä.

Lisäksi lauttoja tarvitsisi varmasti useamman, jotta riidat lintujen välillä vältettäisiin.

Voisiko ruokinnan toteuttaa muulla tavalla? Varmasti voisi, jos kieltojen sijaan kokoonnuttaisiin yhteisen pöydän ääreen miettimään ratkaisuja.

Peräänkuuluttaisin Kajaanin kaupunkia kuuntelemaan eri asiantuntijoita, jotka työskentelevät luonnonvaraisten eläinten parissa.

Tällä tavoin löydämme varmasti ratkaisuja, jotka eivät vahingoita muita lajeja.

Luonnonvaraisten29Eläinten Apu Kainuu ry:n29puheenjohtaja

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä