Mielipiteet

Lukijan mielipide: Sivistys vie kuntia kohti kestävää ja elinvoimaista tulevaisuutta

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Miltä näyttää asuinkuntasi tulevaisuus: mihin suuntaan pitäisi kulkea ja mille arvoille tulevaisuutta rakentaa?

Lähestyvät kuntavaalit ovat tulevaisuusvaalit, joissa yhtenä keskeisenä teemana on sivistys, sillä sote-uudistuksen myötä sivistystoimesta tulee kuntien suurin tehtäväalue.

Sitran Tulevaisuusbarometrin mukaan Kainuussa tulevaisuususko on kuitenkin koetuksella: tulevaisuuteen suhtaudutaan selvästi muita maakuntia vähemmän innostuneesti ja lisäksi yli 40 prosenttia näkee oman asuinkuntansa tulevaisuuden nykyistä huonompana. Barometrin mukaan suomalaiset toivovat kunniltaan etenkin elinvoimaisuutta. Tämä korostui myös keskimääräistä enemmän Kainuussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mutta mikä tekee kunnasta elinvoimaisen – niin lyhyellä kuin pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna?

Vireä talous ja sen tuomat työpaikat ovat tärkeitä, mutta myös sivistys on kunnan elinvoimaisuuden rakentaja, vaikka sen merkitys jää helposti varjoon.

Koulutukseen, varhaiskasvatukseen, kulttuuritoimintaan ja kuntademokratiaan panostaminen vahvistaa kuntalaisten hyvinvointia, vaikutusmahdollisuuksia ja merkityksellisyyden kokemusta sekä kuntien muutos- ja sopeutumiskykyä.

Nämä panostukset ovat sijoitus kestävään tulevaisuuteen. Lisäksi tarvitaan aktiivisia kuntalaisia, joilla on halua osallistua oman asuinkuntansa kehittämiseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sivistyspalveluiden tulevaisuuden lisäksi kunnissa olisi hyvä pohtia sivistyksen arvoa myös laajemmin. Mitä tapahtuisi, jos sivistys ohjaisi koko kunnan toimintaa päätöksenteon tasolta arjen valintoihin? Millaisille arvoille ja ihanteille tulevaisuus tällöin rakentuisi?

Tulevaisuusbarometrin mukaan suomalaiset esimerkiksi arvostavat kyllä ympäristöasioita – kainuulaiset keskimääräistä vähemmän – mutta äänestyspäätökseen kuntavaaleissa vaikuttavat enemmän talouskysymykset.

Arvot, ihanteet sekä jatkuva tulevaisuuden rakentaminen näkyvät myös opettajien työssä ja opetussuunnitelmissa, joiden taustalla vaikuttavat syvästi inhimilliset arvot. Ilman selkeää arvopohjaa opettamiselta puuttuisi suunta. Sivistys auttaa meitä selviämään nykypäivän isoissa muutoksissa ja antaa pohjaa tulevaisuuden ongelmien taklaamiseen.

Ja kun puhumme sivistyksestä, emme puhu kirjaviisaudesta. Puhumme ihanteista, ajattelusta ja toiminnasta, jossa suhtaudutaan myönteisesti oppimiseen ja jossa ollaan valmiita ottamaan vastuuta omien asioiden lisäksi myös yhteisten ongelmien ratkaisemisesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Puhumme sivistyksestä, joka vahvistaa tietojen ja taitojen lisäksi valmiuksiamme valintojemme eettiseen arviointiin ja yhteiskunnalliseen osallistumiseen.

Demokratian kriisi tai ekologiset ongelmat, kuten ilmastonmuutos tai luontokato, koskettavat meitä kaikkia, eivätkä ne ratkea lyhytnäköisellä ajattelulla. Sivistystä on pyrkimys tasa-arvoisten elinmahdollisuuksien tarjoamiseen niin nykyisille kuin tuleville sukupolville.

Kunnissa tehdään joka päivä valintoja ja päätöksiä, jotka vaikuttavat tulevaisuuteen. Jos haluamme rakentaa kestävää ja elinvoimaista tulevaisuutta, voimme aloittaa vaikka nostamalla sivistyksen yhä voimakkaammin vaalikeskusteluihin ja osaksi päätöksentekoa.

Katri Vataja

Sitran ennakointi- ja strategiajohtaja

Olli Luukkainen

OAJ:n puheenjohtaja

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä