Mielipiteet

Lukijan mielipide: Sote-palveluissa asiakas etusijalla

Maan hallitus on runnomassa sote-uudistusta väkisin läpi. Esitys sote-uudistukseksi sisältää palvelujen kehittämisen lisäksi rakenteiden uudistamisen.

Nykyisin kunnat järjestävät sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen. Jos hallituksen esitys menee läpi, tulevaisuudessa niistä vastaavat kuntaa suuremmat itsehallinnolliset alueet – hyvinvointialueet.

Hallintorakenteen uudistusta perustellaan, jotta hyvinvointi voidaan taata Suomessa myös tulevina vuosikymmeninä. Sote-palvelut kunnilta siirtyisivät hyvinvointialueiden vastuulle. Kunnat vastaisivat edelleen terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuussahan tämä on jo elettyä elämää vuodesta 2005 alkaen. Hyvinvointialueet tuottaisivat palvelut pääosin julkisina palveluina.

Yksityiset toimijat ja kolmas sektori täydentäisivät niitä.

* * *

Hyvinvointialueiden rahoitus perustuisi suurelta osin valtion rahoitukseen sekä osin asiakas- ja käyttömaksuihin.

Ensi vaiheessa hyvinvointialueilla ei ole verotusoikeutta. Hallitus sitoutuu verotusta ja rahoitusta koskevan lainsäädännön valmistumiseen hallituskauden aikana ja mahdolliseen voimaantuloon viimeistään 2026.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyvinvointialueiden valtion rahoitus on laskennallista ja yleiskatteista. Yleiskatteinen rahoitus koostuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen tehtävien rahoitusmalleista. Koko maan tasolla rahoituksen pohjan muodostavat kunnilta siirtyvät sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen tehtävien kustannukset.

Kainuun saama rahoitus on nykyiseen verrattuna 200 euroa/asukas pienempi eli 14 miljoonaa euroa vähemmän kuin nyt.

* * *

Kainuun soten alijäämä on ollut vuosittain liki 20 miljoonaa euroa ja tulevina vuosina sitä pahentaa palkkojen harmonisointi, aluksi noin 20 miljoonaa euroa ja jatkossa vuosittain yli 5 miljoonaa euroa. Yhteenlaskettuna uudistus tarkoittaa 40–50 miljoonan euron lisäkuluja Kainuun kunnille. Kyyti on kylmää.

Rahoitusta haastavat väestön ikääntymisen ja muuttoliikkeen vaikutukset kuntiin. Osassa maata ikääntymismenot kasvavat nopeasti iäkkäiden ihmisten korkean väestöosuuden vuoksi – toisilla alueilla tämä on vasta edessä. Iäkkäiden määrän kasvu lisää palvelutarvetta ja samanaikaisesti heikentää veropohjaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuntataloutta pitää hoitaa niin kuin omaakin taloutta. Velat on maksettava, enempää ei voi tuhlata kuin tienaa. Pahan päivän varalle pitää säästää ja tulevaisuuteen kannattaa investoida. Me emme saa hyväksyä leväperäistä taloudenhoitoa, jossa ongelmiin ei puututa tai asioita ei yritetä tehdä paremmin.

"Sosiaali- ja terveyspalvelujen ongelmat tulee korjata nykyjärjestelmän pohjalta ilman hyvinvointialueita."

Valtion ja kuntien uudistuksissa tehdään yleensä se virhe, että unohdetaan palvelujen käyttäjät, ja uudistus tehdään hallinto edellä.

Maakuntabyrokratia ei paranna yhtään sairasta. Hyvä tahto ei poista asunnottomuutta. Kauniit puheet ja julkilausumat eivät vähennä lastensuojelun tarvetta. Julistukset eivät tuo lisää hoitajia tai lääkäreitä.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen ongelmat tulee korjata nykyjärjestelmän pohjalta ilman hyvinvointialueita. Maakuntavero ei ole ratkaisu, koska se kiristäisi myös työn verotusta.

Toivo Sistonen

Kajaanin kaupunginvaltuuston ja -hallituksen jäsen, kuntavaali-ehdokas (kok.)

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä