Mielipiteet

Lukijan mielipide: Teatterinjohtajan valinta – miten se menikään?

Julkisuudessa on esitetty virheellistä tietoa Kajaanin kaupunginteatterin johtajan valintaprosessista. Tämän vuoksi on syytä aukaista prosessin kulkua sivistyslautakunnan näkökulmasta.

Ensimmäisen kerran teatterinjohtajan valinta tuotiin esille 12.1.2022 sivistyslautakunnan kokouksessa. Teatterin henkilökunta oli käynnistänyt itsenäisesti valintaprosessin jo useita kuukausia aikaisemmin.

Lautakunta ei ollut tietoinen valintaprosessista eikä siten voinut vaikuttaa asian valmisteluun. Henkilöarviointiin oli valittu kolme henkilöä, joista kaksi on vetänyt hakemuksensa pois ennen sivistyslautakunnan haastattelua. Myöhemmin selvisi, miksi kaksi muuta hakijaa peruutti hakemuksensa. Kainuun Sanomissa (4.2.) kaupunginteatterin hallintopäällikkö-tuottaja toi kirjoituksessaan selityksen asialle: "Kärkikolmikosta kaksi veti hakemuksensa pois, toinen kuultuaan henkilökunnan valinnan kohdistuvan toisaalle ja toinen muiden töiden takia".

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alkukeskusteluissa teatterin kaksi edustaja käyttivät puheenvuoron valintaan liittyen.

Psykologisten testien esittelyssä pyysin teatterin kahta henkilöä poistumaan tämän osan käsittelystä. Poistumispyyntö perustui aikaisempaan tietooni, toimiessani luottamushenkilönä. Ohjeena tällöin oli, ettei henkilöstö saa olla läsnä, käsiteltäessä toisia henkilöitä koskevia psykologisia testejä.

Seuraavana päivänä sain kaupungilta tiedon, että teatterin edustajia ei olisi saanut poistaa asian käsittelyn ajaksi. Päätökseni oli tahaton ja pahoittelen sitä. Asia korjattiin käsittelemällä pykälä uudestaan seuraavassa kokouksessa 21.1. eikä viivettä käsittelyyn näin aiheutunut.

Kokouksessa 26.2. todettiin, että asiaa ei oltu hoidettu Kaupungin hallintosäännön mukaisesti: "lautakunta valitsee teatterijohtajan kuultuaan henkilöstöä". Lautakunta ei ollut päässyt toteuttamaan valintaprosessia eikä valitsemaan haastateltavia. Toisaalta valittavana oli enää vain yksi henkilö. Valintaprosessissa oli tapahtunut menettelytapavirhe eikä lautakunnalle jäänyt muuta mahdollisuutta kuin laittaa teatterinjohtajan paikka uudelleen hakuun siten, että kaikki edelliset hakijat otetaan huomioon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Äänin 8-3 päätettiin päätettiin, että teatterinjohtajan tehtävä julistetaan uudelleen haettavaksi. Aiemmin tehtävää hakeneet otetaan suoraan huomioon.

Hakuprosessin laittaminen uudelleen haettavaksi oli perusteltua koska tiedossa oli valituksia, mikäli päätös olisi tehty ensimmäisen hakumenettelyn mukaisesti. Tämä olisi vienyt aikaa ainakin yhden vuoden eikä olisi palvelut ketään osapuolta.

Kajaanin kaupungin julkistamassa hakuilmoituksessa oli seuraavat kolmea valintakriteeriä: "Teatterinjohtajalta edellytämme teatteritaiteen ammattilaisuutta, tehtävään soveltuvaa koulutusta ja käytännössä osoitettua johtamistaitoa", joka sisältää mm. talous- ja hallintotaidot.

Kriteerit olivat lautakuntaa sitovia ja näiden pohjalta valintapäätös täytyi rakentaa. Kokouksessa eri henkilöt painottivat kriteereitä eri tavalla ja näin lautakunta päätyi äänestykseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sivistyslautakunta kuuli henkilökuntaa useissa kokouksissa: Kolmessa lautakunnan kokouksessa ja lisäksi allekirjoittanut oli lautakunnan edustajana sekä useissa jatkohaun valintakokouksissa teatterin koko henkilöstön kanssa että erikseen heidän edustajiensa tapaamisissa.

Lautakunta aloitti asian virallisen käsittelyn 12.1. ja lopullinen päätös tehtiin 12.4.

Prosessin perusteellisuuden huomioiden sivistyslautakunta suoriutui tehtävästä kohtuullisessa ajassa.

Päätös on tehty demokraattisesti, se meidän kaikkien on hyväksyttävä ja toimittava sen mukaisesti. Vielä kerran onnittelut Anni Mikkelssonille ja menestystä tulevassa toimessasi.

Veli-Matti Karppinen

sivistyslautakunnan puheenjohtaja (kesk.)

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä