Mielipiteet

Lukijan mielipide: Turpeeseen meni!

Istuin alas tutun turveyrittäjän kanssa. Tuttu historia: ensin kesätöihin "suolle", kuten oli tapana sanoa. Mukavat kesäansiot, ympärillä huumorilla varustettuja työkavereita. Lämpömittari näytti välillä hellelukemia.

Haave omasta yrityksestä toteutui, kun eläköityvä yrittäjä tarjosi koneitaan. Ensimmäinen oma "työkalu" tuntui vaan niin mahtavalta. Muutama kone lisää, ja siinä syntyi työpaikkoja myös muutamalle muulle. Perhe tuli perustettua ja oma katto pään päällä suojasi tuulilta ja tuiskuilta. Oma pieni metsätila ja koti kävivät vakuudeksi lisäinvestointeihin.

Nyt pöydän vastapuolella istuu lyöty mies. Pää puoliksi painuksissa, huonot yöunet rasittavat silmiä, koko olemusta. Koko turvealan alasajo tuntuu pitkältä painajaisunelta, jossa ei loppua näy.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomen päättäjät vuosia sitten päättivät turpeen ei-uusiutuvaksi energiaksi. Ruotsi ja monet Euroopan maat päättivät toisin.

Suomen hallituspuolueet, Keskusta, Vihreät, Sdp, Vasemmisto ja Rkp ovat tehneet Suomen taloudelle suuren loven! Turpeen alasajo toteutuu hallitsemattomasti, vailla järjen häivää. Korvaavaa energiavarastoa ei ole. Huoltovarmuus kärsii. Konemyynti ja huolto loppuu. Lämpölaitokset käyttävät hätätilanteessa jopa kivihiiltä.

Rekkaralli Venäjältä jatkuu, koska kotimainen hake loppui jo alkuunsa. Rekan kyljessä lukee näkyvästi: Suomalaista puhdasta energiaa! Haketta tuodaan valtavia määriä Venäjältä, Virosta, Latviasta. Hinta noin 40 euroa/m3. Hakkeen tuonti nousi loka-tammikuulla 18 prosenttia eli viidenneksen. Tämä tuonti kolahtaa myös Kainuuseen.

Mitä tästä seuraa? Turveyrittäjältä loppuvat työ, leipä, lämpö ja katto pään päältä, koska uudehko koti on vakuutena viimeksi hankittujen koneiden lainoissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Miljoonien koneet? Hallituksen mukaan romutuspalkkio, muutama tuhat euroa. Välillisesti seuraa tuhansien eurojen verotulojen ja työpaikkojen menetykset. Uusi turvevoimala nousee Suomen avulla Afrikkaan, Ruandaan. Uusi hiilivoimala Saksaan.

Mikä korvaa karjan parhaan kuivikkeen tai kasvihuoneiden kasvuturpeen? Ei mikään.

Kuka tarkastaa, onko Venäjän hake avohakkuualueelta? Se on sieltä.

Hallitus, älkää tuhotko vanhaa, ennen kuin olette keksineet uutta jo käytettävää tilalle. Vaikka vaalit tulossa, huonot on jo housussa. Maaseudun alasajoa pahimmillaan!

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eila Aavakare

varakansanedustaja,

kuntavaaliehdokas (ps.)

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä