Mielipiteet

Kirjoittajan mukaan henkilöstömitoituksen tason lasku vanhustenhoidossa ei tuo kustannussäästöjä, mutta toimenpiteellä lisätään työvoimapulaa ja heikennetään entisestään alan veto- ja pitovoimaa.

Lukijan mielipide: Vanhustenhoidon vakavaa henkilöstöpulaa yritetään nyt ratkaista lääkkeillä, jotka eivät toimi

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vanhustenhoidon epäkohdat nousivat suuren kohun kanssa yleiseen tietoisuuteen muutama vuosi sitten.

Vanhusten ympärivuorokautisessa palveluasumisessa hoitohenkilöstön liian vähäinen määrä johti monissa hoitolaitoksissa epäinhimillisiin tilanteisiin. Kärsijöinä olivat vanhukset ja heidän hoitajansa.

Vanhusten hoitotyön ammattilaiset, poliitikot sekä suuri enemmistö koko kansastakin olivat sitä mieltä, että vanhukset ja heidän hoitajansa ansaitsevat parempaa. Pelastusrenkaaksi tähän tilanteeseen säädettiin lakiin minimihenkilöstömitoitus.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Voitontavoittelu on nyt erittäin vaikeaa, koska lakiin kirjattua minimihenkilöstömitoitusta on myös yritysten noudatettava.“

Nyt maahan rakennetaan uutta hallitusta, ja Säätytalolla keskustellaan myös henkilöstömitoituksen kohtalosta.

Hyvinvointialueet haluavat laskea henkilöstömitoituksen tasoa ja vetoavat sekä raha- että työvoimapulaan. Samaa laulua laulavat myös monet yksityiset vanhustenhoitoa tuottavat yritykset ja niiden etujärjestöt.

Yritysten ilmoittamat perustelut ovat lähes samat kuin hyvinvointialueillakin. Lisäperusteena yrityksillä on, että voitontavoittelu on nyt erittäin vaikeaa, koska lakiin kirjattua minimihenkilöstömitoitusta on myös yritysten noudatettava.

Tätä viimeisintä tosiasiaa harva kuitenkaan uskaltaa ääneen lausua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hoitajien puolustajat katosivat kuitenkin palkkaneuvottelujen alettua vuonna 2022. Sama ilmiö näytti toistuvan myös tänä vuonna.“

Vanhustenhoidossa henkilöstöpula on tosiasia ja siihen on useita syitä.

Covid-19 epidemian aikana hoitohenkilöstön merkitystä poliitikkojen juhlapuheissa hehkutettiin.

Silloin sankareita olivat vanhusten- ja lastenhoitajat sekä sairaaloiden hoitohenkilökunta. Heitä muistettiin puheiden lisäksi myös valaisemalla kohteita värivaloilla.

Hoitajien puolustajat katosivat kuitenkin palkkaneuvottelujen alettua vuonna 2022. Sama ilmiö näytti toistuvan myös tänä vuonna.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hoitajia muistettiin myös pakkolailla ja rokotuspakolla, joka toteutettiin ilman riittävää keskustelua. Nyt uhataan vielä hoitajamitoituksen romutuksella.

Kaupoista tuttu iskulause muuntuu hoitajien palkkaamisen kohdalla muotoon ”ota yksi ja maksa kolmesta”.

Suunniteltujen toimenpiteiden seurausten ennustaminen on helppoa. Tilastot näyttävät selvää sairauspoissaolojen kasvua lähihoitajien ja lastenhoitajien kohdalla vuonna 2022.

Tätä kasvua lisää varmasti myös henkilöstömitoitukseen kajoaminen. Sijaistarve tulee kasvamaan hyvinvointialueilla ja yksityisen sektorin hoitolaitoksissa, ja sijaisia joudutaan entistä enemmän ostamaan kalliiden vuokrafirmojen kautta.

Sairauslomalla olevan hoitajan palkan lisäksi keikkafirmalle maksetaan vähintään kahden hoitajan kustannuksia vastaava määrä.

Kaupoista tuttu iskulause muuntuu hoitajien palkkaamisen kohdalla muotoon ”ota yksi ja maksa kolmesta”.

Henkilöstömitoitukseen kajoamalla saadaan palkkakulut talousarviossa matalammalle tasolle, mutta todellisuus paljastuu viiveellä. Vakavaa henkilöstöpulaa yritetään nyt ratkaista lääkkeillä, jotka eivät toimi.

Kustannussäästöjä ei tule, mutta toimenpiteellä lisätään työvoimapulaa ja heikennetään entisestään alan veto- ja pitovoimaa.

Säätytalolla tehdään nyt merkittäviä päätöksiä – hoitoalan tilannetta ei saa viedä huonompaan suuntaan.

Silja Paavola

puheenjohtaja

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä