Viihde

Maud Lewis maalasi valoa elämäänsä – perjantain elämäkertaelokuva näyttää kaksi puolta

Maudie

Yle Teema & Fem klo 21.25

*** Kanadalaisen Maud Lewisin (1903–1970) naivistisissa maalauksissa maalaiselämä on hevosajelua hohtavilla hangilla taikka kesäisen luonnon keskellä. Puut kukkivat, lehmät syövät mehevää heinää ja bambit katsovat maisemaa. Värit ovat kirkkaita, ja kaukana on kavala maailma. Vanhoista valokuvista katsoo kumararyhtinen, vienosti hymyilevä nainen. Aisling Walshin ohjaama elämäkertaelokuva näyttää Lewisin elämän kaksi puolta. Varjoa olivat heikko yleiskunto, nivelreuma ja köyhyys. Valoa olivat hänen taulunsa. Walshin elokuva yrittää liittää sille puolelle myös Lewisin liiton Everett Lewisin kanssa.

Ethan Hawken esittämä kalamies on kuitenkin nykymaailman mittapuun mukaan varsin karu, lannistava tyyppi. Sally Hawkinsin antaumuksellinen nimirooli vääntää elokuvan kuitenkin valon puolelle. Ensiesitys. (Kanada 2016)

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Matkalla seikkailuun

TV1 klo 13.25

** Ennen Matti Kassilan loistavia komediajännäreitä oli Yrjö Nortan pieni seikkailu, jossa kemisti kehittää elämää pidentävän ihmelääkkeen. Pääroolien Aku Korhonen ja Sirkka Sipilä ovat muuta elokuvaa irtonaisempia. (Suomi 1945)

Ivalo

Elisa Viaplay

*** Ivalon toisen kauden kaikki jaksot ovat nyt nähtävillä. Kymmenen sijasta niitä on kuusi, eikä tyhjäkäynnistä enää voi syyttää. Lopussa sen sijaan tulee kiire, kun yhteen niputetaan venäläinen murhakerho, suomalaisen urheilun doping-varjot, paritkin isätraumat ja tavallisemmat ihmissuhdehuolet. Kansainvälistä menestystä halutaan jatkaa entistä tiukemmalla tempolla ja toiminnalla. Ansiokkaasti Iina Kuustonen rientääkin taisteluihin ivalolaispoliisi Nina Kautsalona. Siinä viuhtoessa kotiasiat Marita-siskon ( Pihla Viitala ), Esko-exän ( Mikko Leppilampi ) ja Venla-tyttären ( Venla Ronkainen ) kanssa menevät vähän läpihuutojuttuna. (Suomi 2021)

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pekka Eronen

kriitikko

Palkittu elokuva kertoo taiteilija Maud Lewisin elämästä, jota leimasivat vaikea sairaus ja köyhyys mutta myös yllättävät ihmissuhteet ja iloiset maalaukset. Pääroolissa on Sally Hawkins.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä