Paikallisuutiset

Näin käytät kasvisjuomia maidon sijaan

Kasvijuomien tarjonta on nykyään pyörryttävän suuri, kuten marketin hyllytarjonnasta voi todeta.

Me kuluttajat voimme kutsua niitä ihan reilusti kasvimaidoksi. Se on sallittua muille, paitsi kasvijuomien valmistajille ja markkinoijille.

Se on myös kuvaava sana tuotteelle, jota useimmiten käytetään lehmänmaidon tapaan: juotavana, kahvissa tai ruuanlaitossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kasvimaidoksi tai kasvijuomaksi kutsutaan tuotteita, jotka eivät sisällä mitään eläinperäisiä raaka-aineita ja joita voidaan käyttää lehmänmaidon sijaan.

Lehmänmaidon voi korvata ruuanlaitossa millä tahansa kasvijuomatuotteella. Vaikka ne eroavatkin toisistaan maun puolesta, yleensä lopputuotoksessa maku ei korostu.

Vieno kauranmaku korostaa miellyttävästi esimerkiksi leivonnaisia, mantelijuoma taas sopii loistavasti vaikka jälkiruokiin. Kahviin tarkoitetut tuotteet kestävät paremmin kuumia lämpötiloja.

Juotavan tai vaikka murojen kanssa nautittavan kasvimaidon valinta perustuu pitkälti omiin makumieltymyksiin ja -tottumuksiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kasvijuomia valmistetaan muun muassa soijasta, riisistä, kookoksesta, mantelista, hasselpähkinästä, kaurasta, rukiista, herneestä, kvinoasta, hampunsiemenestä, perunasta ja härkäpavusta.

Eläinperäisen maidon (paitsi luomun) tapaan niihinkin voidaan lisätä vitamiineja ja kivennäisaineita, esimerkiksi D-vitamiinia ja kalsiumia, jolloin ne vastaavat ravintoarvoltaan lehmänmaitotuotteita.

Eri kasvijuomien proteiini- ja sokerimäärissä on suuria vaihteluja. Sen sijaan rasvapitoisuuksissa ei ole suuria eroja. Kannattaa lukea tuoteselosteet tarkkaan ja vertailla ravintosisältöjä, jotta löydät itsellesi parhaat kasvijuomatuotteet.

Kasvijuomia löytyy myös maustettuna. Ole siis tarkkana, ettet ostaa vaniljalla maustettua soijajuomaa suolaiseen ruuanlaittoon. Varsinkin kahvimaitoa varten löytyy ihania maustettuja kaurajuomia: suklaa-appelsiinia, suolakaramellia ja korvapuustia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suklaajuomat tai vaikka banaanilla maustetut juomat sopivat välipalajuomaksi tai pirtelön pohjalle.

Kasvijuomien hintaa kuulee usein moitittavan. Ruokakauppojen omilla merkeillä, esimerkiksi Pirkalla, Rainbow’lla ja Milbonalla, on kaikilla tarjolla edullinen kauramaito. Varsinkin kauramaitojen kohdalla on myös helppo suosia kotimaista, koska vaihtoehtoja löytyy lukuisia. Myös soijamaidosta löytyy Suomessa valmistettu vaihtoehto.

Kasvimaidot ovat itsestään selvä valinta vegaanisen ruokavalion noudattajalle. Ne ovat usein myös kasviruokavaliota noudattavan tai maitoallergisen valinta.

Ekologisuus ja eettisyys painavat myös tavallisen fleksaajan (satunnaisesti eläinkunnan tuotteita kuluttavan) kahvikupissa, kun hän tekee valinnan lorauttaa kauramaitoa kahvinsa sekaan.

Eri kasvijuomien proteiini- ja sokeri- määrissä on suuria vaihteluja.

Sen sijaan rasva- pitoisuuksissa ei ole suuria eroja.

Marketin valtavan kasvijuomavalikoiman edessä saattaa mennä pää pyörälle..
Chilikaakon vegeversion voi valmistaa kasvimaidosta ja korvata kerman soijavispillä..
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä