Ulkomaat
Näkökulma: Mariupolin asukkaiden tuhoaminen pommituksilla ja nälällä ei ole sotaa – se on siviilien joukkomurha, joka on pysäytettävä
Venäjä vaati Ukrainan puolustajia antautumaan aamuyöstä ehtona sille, että se päästäisi satamakaupungissa sinnitteleviä siviileitä lähtemään suojaan. Vaatimus oli laiton ja lupaus suojakäytävistä ukrainalaisille epäuskottava. Mariupolissa elämä muistuttaa päivä päivältä enemmän kuolemaa.
Mariupolissa on viranomaisten mukaan saanut surmansa 2 500 ihmistä, mutta määrä voi olla isompi. Kaupungin uusimmille kartoille on merkitty kaksi laajaa joukkohautausaluetta. Mariupolissa on tuhottu ilmaiskuilla teatteri ja synnytyssairaala.
Arviolta 300 000 ihmistä sinnittelee Ukrainan satamakaupungissa Asovanmeren rannalla oloissa, joita on mahdoton käsittää.
Tietoja Mariupolista olisi osuvampaa kutsua joukkomurhaksi kuin sodaksi.
Asovanmeren rantoja valtaavan Venäjän kuvataan pommittaneen kaupunkia "15 minuutin välein" päiväkausia. Ihmiset ovat paenneet kellareihin, joista loppuu vesi ja leipäkin. Venäjän armeija estää humanitaarisen avun kuljetukset kaupunkiin Ukrainan puolelta ja syyttää vielä propagandassaan Ukrainaa pommituksista.
Moni naapureista ei enää palaa pommisuojaan, ja tietoja läheisten kuolemista liikkuu suusta suuhun. Uhreja ei päästä hautaamaan jatkuvan kuolemanpelon takia. Ukrainalaisraporttien mukaan naisia ja lapsia on pakotettu kaupungista Venäjälle.
Venäjän miehitys on katkaissut useimmat tietoliikenneyhteydet Mariupoliin. Kuvat kaupungista kertovat täydestä tuhosta: kokonaisia kaupunginosia on raunioina. Britannian BBC:n mukaan Mariupolin pormestari Vadim Boytshenko arvioi, että yli 80 prosenttia asuinrakennuksista on joko vaurioitunut tai tuhoutunut. Joka kolmas ei ole korjattavissa.
Ukrainan kansanedustajan Dmytro Gurinin mukaan Venäjä näännyttää siviilejä, jotta Ukrainan armeija antautuisi ja luovuttaisi kaupungin venäläisille. Presidentti Volodymyr Zelenskyin Kansan palvelija -ryhmän edustaja on aiemminkin kertonut Mariupolin tuhoista. Ukrainalaisten on kuitenkin mahdotonta antautua, ja Venäjän joukot ovat ennenkin pommittaneet sovittuja pakoreittejä.
Kreikan pääkonsuli Manolis Androulakis poistui Mariupolista viimeisenä EU-diplomaattina. Matkattuaan useita päiviä takaisin Kreikkaan hän sanoi toivovansa, ettei kenenkään tarvitsisi nähdä sitä, mitä hän näki Mariupolissa. Kuva: Alexandros Vlachos / EPA
Jo 28. helmikuuta Mariupolin kaupunginhallitus julkaisi nettisivuillaan hätäviestin ja avunpyynnön tuesta rauhalliselle kaupungille, jossa asuu 550 000 ihmistä. Vuonna 2015 Mariupol joutui Venäjän tavallisten joukkojen pommittamaksi ja 30 siviiliä kuoli, sivusto muistuttaa. Iskuista uutisoitiin silloin Donetskin "separatistien" tekeminä.
"Seitsemän vuotta myöhemmin kärsimystä tuo sama armeija ja sama Venäjä. Kymmeniä siviilejä on jo kuollut, mukaan lukien lapsia."
Viestin jälkeen Mariupolia on moukaroitu ja yritetty miehittää kokonaan kolme viikkoa.
"Jumala, auta ihmisiä jäämään henkiin"
Mariupolin asukkaiden ääneksi on noussut kaupungin tv-kanavan toimittaja Nadezhda Suhorukova , joka kertoo piiritetyn kaupungin kauhuista Facebook- profiilissaan . Hän kirjoittaa lähestyvän kuoleman pelosta, lohduttomista näyistä ja tunnoista, mutta myös ihmisten pyyteettömästä avusta, joka antaa pitää henkirievusta kiinni.
– Minun rakkaat mariupolilaiseni asuvat yhä edelleen kellareissa. Kylmässä, ilman valoa ja vettä. Heidän talonsa horjuvat räjähdyksistä, heidän elämänsä on helvettiä kauheampaa, he menettävät läheisiä eivätkä voi haudata näitä, Suhorukova kirjoittaa.
– He jakavat viimeiset lääkkeet, elintarvikkeet, sielunsa lämmön. Ihmiset, pyydän teitä, auttakaa! Niin kauan kuin Mariupol kestää, kuin sitä puolustetaan – olette turvassa. Mariupolilaiset kärsivät, saavat surmansa pommien pudotessa, ja te kiskotte heiltä rahaa?
Mariupol on päätymässä piiritettyjen kaupunkien traagiseen listaan Guernican, Coventryn, Aleppon, Groznyn ja Leningradin rinnalle, luonnehti kaupungista paennut kreikkalaisdiplomaatti. Mielenosoittajat pyysivät auttamaan Mariupolia Sveitsin Bernissä viikonloppuna. Kuva: Peter Klaunzer / EPA
Suhorukovasta on tullut katastrofin arjen sensuroimaton ääni, joka muistuttaa hiukan tunnetun valkovenäläisen kirjailijan Svetlana Aleksijevitsin teoksissa puhuvia sotien silminnäkijöitä. Hänen nimensä, Nadezhda, tarkoittaa venäjäksi toivoa.
"Tänään sain tietää, että taidekoulun pommisuojaan vasemmalla rannalla olivat miehittäjät heittäneet pommin. Siellä oli piilossa 300 ihmistä."
Toistaiseksi viimeinen päivitys Mariupolista on sunnuntai-iltapäivältä:
– Tänään sain tietää, että taidekoulun pommisuojaan vasemmalla rannalla olivat miehittäjät heittäneet pommin. Siellä oli piilossa 300 ihmistä. Mariupolin tuhoaminen jatkuu. Jumala, ole hyvä, auta ihmisiä jäämään henkiin.
Kirjoittaja Matti Posio on Lännen Median toimituksen päällikkö. Kuva: Joel Maisalmi