Ruoka
Oikaisu ruokajuttuun ja reseptiin
Torstain 16.11. Kainuun Sanomien lehdessä ilmestyneestä ruoka-aukeamalta oli jutusta "Kolmen päivän ruoat minimivaivalla" pudonnut muutama kappale tekstiä pois ennen reseptejä kasviskuvan alta.
Tässä puuttuva teksti ja resepti kokonaisena:
Kokki Meri-Tuuli Väntsi on kertonut kokoavansa kotonaan säännöllisin väliajoin "jämäbuffetin", jolloin syödään kaikki eripariset jääkaappiin kertyneet ruoat.
Toinen loistava vinkki on ruokavaikuttaja ja kokki Satu Koiviston lanseeraama “hävikkikori”, jossa keittiön pöydälle kasataan kuivaelintarvikekaapeista pussinpohjat.
Pienet määrät pähkinöitä tai neljännes ruisjauhopussista tulee varmemmin käytettyä, kun ne ovat korissa esillä. Sitä kautta voi myös suunnitella seuraavia ruokia.
Jämäkokin on syytä muistaa pari seikkaa välttyäkseen ruokamyrkytyksiltä. Älä lämmitä samaa ruokaa montaa kertaa. Peitä kannella tai kelmulla jääkaappiin laitettava ruoka, jotta jääkaapissa olevat mahdolliset mikrobit eivät pääse ruoan kanssa kosketuksiin.
Ja ennen kaikkea, jäähdytä ylijäänyt ruoka nopeasti. Jos esimerkiksi riisi ei pääse seuraavana päivänä uudelleen käyttöön, se kannattaa pakastaa.
Annospusseihin pakastettu riisi tekee sinut vielä ikionnelliseksi. Pannulle kananmunia ja pakasteherneitä, viiden minuutin illallisruoka on siinä.
Ensimmäisen päivän lämmin talvisalaatti
1 kg kasviksia pestyinä tai kuorittuina (esim. kaali, fenkoli, ruusukaali, paprika, porkkana, sipuli)
2 pkt käyttövalmiita kikherneitä
1 dl rypsiöljyä
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
3 valkosipulikynttä
mustapippuria myllystä
½ tl juustokuminaa
1 tl paprikaa
Tarjoiluun:
tuoretta pinaattia
100 g fetaa
granaattiomenan siemeniä
Suikaloi kasvikset ohueksi ja levitä kahdelle uuninpelille ilmavasti, jotta kaikki kasvikset saavat paistopintaa.
Huuhtele ja valuta kikherneet ja levitä ne omalle pellille.
Sekoita kulhossa keskenään öljy, suola, hunaja, silputtu valkosipuli ja mustapippuri. Pyörittele kasvikset kauttaaltaan öljyssä.
Lisää lopuksi kikherneiden joukkoon vielä juustokumina ja paprika.