Pääkirjoitukset
Pääkirjoitus: Uudet etäpalvelut ovat odotettu lisä kotihoitoon
Kun kotihoidon työntekijä ilmestyy asiakkaan kotona olevan kuvapuhelimen eli käytännössä tabletin ruudulle, se voi olla asiakkaalle päivän ainoa kontakti toisen ihmisen kanssa. Etenkin näin korona-aikaan tuo juttutuokio kuvapuhelinyhteyden kautta on siten äärimmäisen tärkeä.
Heinäkuussa käynnistyneen kuvapuhelinpalvelun (KS 8.1.) piirissä on Kainuussa nyt 68 ikäihmistä. Kuvapuhelin on paitsi yksi keino helpottaa Kainuun hoitajapulaa myös helpottaa ja laajentaa ikäihmisten palveluja.
Asiakkaan kotiin asennettua kuvapuhelinta voivat nimittäin käyttää myös omaiset, mikä varmasti on omiaan vähentämään paitsi ikäihmisten yksinäisyyttä myös omaisten huolta esimerkiksi yksin asuvan vanhuksen pärjäämisestä. On aivan eri asia myös nähdä juttukaveri kuin vain kuulla ääni.
Koronaviruksen tartuntojen ehkäisemisen takia ikäihmiset ovat olleet viime keväästä asti tavallista enemmän eristyksissä, ja siksi läheisten näkeminen edes kuvapuhelun kautta on äärimmäisen arvokas palvelu.
Kainuussa on tavoitteena ainakin kaksinkertaistaa kuvapuhelinpalvelun käyttäjämäärä tämän vuoden loppuun mennessä. Ikääntyvässä Kainuussa tahti voisi olla paljon rivakampikin.
Digitaalisten mahdollisuuksien hyväksikäyttö suomalaisessa terveydenhuollossa ei yleensäkään ole edennyt erityisen vauhdikkaasti.
Kainuun Sanomat uutisoi vuonna 1999 Tekesin vetämästä terveydenhuollon digitaalisen median hankkeesta, joka liittyi ikääntyneiden itsenäiseen suoriutumiseen, etälääketieteeseen, etähoitoon ja etäpalveluihin. Jo parin vuoden päästä Puolangan terveyskeskuksessa toimi etälääkärin vastaanotto, jota ainakin Kainuun Sanomien uutisessa asiakkaat kiittelivät.
Parikymmentä vuotta on kulunut ja nyt uutisoimme ikäihmisten palvelua helpottavan kuvapuhelimen ja lääkeannostelijan käyttöönotosta. Pitkään on digiloikka hankkeesta käytäntöön kestänyt.