Viihde

Päivän leffapoiminnat: Raha polttelee ja kosto janottaa viiden tähden italowesternissä

Kriitikko Pekka Eronen valitsee päivän kolme kiinnostavinta elokuvaa.

Vain muutaman dollarin tähden

★★★★★ Lännenelokuva uudistui, kun italialainen ohjaaja filmasi Espanjassa amerikkalaisten b-leffojen näyttelijöitä. Spagettilänkkäriklassikossa palkkionmetsästäjät Clint Eastwood ja Lee Van Cleef sekä lainsuojaton Gian Maria Volonte pyörivät korskeassa piirissä kuin oopperan sankarit. Rahanhimo polttelee ja kosto janottaa, mutta ohjaaja Sergio Leone laittoi vanhan lännen historiankin pilkistämään laajakangaskuvan nurkista. (Italia 1965)

Yle Teema & Fem klo 21.04

Rakas lurjus

★★★ Pinttyneet poikamiehet kammoavat naisia niin, että alivuokralaiseksi tahtovan neitosen on tekeydyttävä mieheksi. Toivo Särkkä ei ollut ihan notkein vaihtoehto Mika Waltarin näytelmää ohjaamaan, mutta kokenut kolmikko pudottelee nokkelaa tekstiä antaumuksella. Joel Rinne ja Edvin Laine esittävät toksikkokaksikkoa, Ansa Ikonen nokkelaa Kainoa. Farssi on tälläkin kertaa pätevä väline sukupuoliroolien hämmentelyyn. (Suomi 1955)

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

TV1 klo 13.15

Carlito’s Way

★★★ Al Pacino ja ohjaaja Brian De Palma eivät puertoricolaisen gangsterin tarinassa toistaneet Scarfacen raivokasta tulivoimaa. Moni muu leffa tulee kyllä mieleen. Jälleen kerran yksi rikollinen joutuu huomaamaan, kuinka juurakkoinen ja liukas se kuuluisa kaita polku onkaan. Elämää suurempaa väsymystä Pacino onnistuu kuitenkin rooliin lataamaan. Rikollisten kuvioiden taustana kimmeltää ja säkättää 1970-luvun lopun diskohuuma. (USA 1993)

TV5 klo 21.00

Clint Eastwood esittää palkkionmetsästäjää italowesternin klassikossa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä