Kotimaa

Kuudesluokkalainen oppilas kuoli Vantaalla Viertolan koulun ampumisessa, kaksi lasta haavoittui vakavasti

Poliisin mukaan teosta epäilty 12-vuotias käytti kouluampumisessa luvallista käsiasetta.

Poliisi sai hätäkeskuksen kautta kello 9.08 tehtävän Viertolan koulun Jokirannan opetuspisteelle. Tehtäväilmoituksen mukaan koululla oli ammuttu. Kuva: Markku Ulander

Vantaan Viertolan koulun ampumisessa on kuollut kuudesluokkalainen koulun oppilas, kertoi poliisi tiedotustilaisuudessa. Uhri kuoli poliisin mukaan tapahtumapaikalle. Lisäksi kaksi lasta haavoittui ampumisessa vakavasti.

Poliisi on kertonut päivitettyä tietoa Vantaan Viertolan koulun ampumisessa haavoittuneiden kahden kuudesluokkalaisen tilasta. Poliisi kertoi viiden jälkeen tiistaina illalla, että molempien sairaalaan toimitettujen uhrien vammat ovat erittäin vakavia.

Poliisi on päässyt kuulemaan teosta epäiltyä 12-vuotiasta poikaa, joka on tiettävästi uhrien luokkatoveri.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Poliisi selvittää muun muassa teon motiivia sekä tapahtuneeseen johtaneita syitä. Tiedotamme asiasta lisää huomenna keskiviikkona kello 14:ään mennessä, poliisin tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Särkkä kertoi tiedotteessa.

Poliisi kertoi aiemmin päivällä, että epäilty oli alustavassa puhutuksessa myöntänyt teon. Häntä ei ole poliisin mukaan aiemmin epäilty rikoksista.

Pojan epäillään käyttäneen teossa luvallista käsiasetta. Aselupa kuuluu poliisin mukaan pojan lähisukulaiselle. Poliisi tutkii sitä, miten ase päätyi lapsen haltuun.

Alle 15-vuotiasta ei voida vangita. Poliisi kertoi aiemmin tänään, että kuulemisen jälkeen poika luovutetaan sosiaaliviranomaisten huostaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Poliisi otti kiinni epäillyn tekijän, kuudesluokkalaisen pojan, Helsingin puolelta alle tunnin kuluttua tästä tapahtumasta, kertoi poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki tiedotustilaisuudessa.

Kaikki tiedotustilaisuudessa paikalla olleet viranomaiset esittivät osanottonsa ampumisessa kuolleen ja haavoittuneiden omaisille ja koulutovereille.

Poliisin mukaan ampumisesta epäilty 12-vuotias koulun oppilas on alustavassa puhutuksessa myöntänyt teon. Poliisin mukaan mikään ei viittaa siihen, että kiinni otetun lapsen lisäksi asiassa olisi muita epäiltyjä.

Rikosylikomisario Kimmo Hyvärinen Itä-Uudenmaan poliisista täsmensi tiedotustilaisuudessa, että sekä ampumisen uhrit että epäilty olivat koulun kuudesluokkalaisia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Käsityksemme mukaan he ovat samalta luokalta, sanoi Hyvärinen.

Poliisin mukaan ampumisesta epäilty käytti luvallista käsiasetta. Aselupa kuuluu poliisin mukaan epäillyn lähisukulaiselle. Tiedotustilaisuudessa Hyvärinen kertoi poliisin tutkivan tarkemmin sitä, miten ase päätyi epäillyn haltuun.

Epäillyn mahdollisesta motiivista ei ole vielä tietoa. Häntä ei ole poliisin mukaan aiemmin epäilty rikoksista.

Poliisi kuulee epäiltyä tänään, minkä jälkeen hänet luovutetaan sosiaaliviranomaisten huostaan. Alle 15-vuotiasta ei voida vangita.

Viranomaiset saivat tiedon Viertolan ampumavälikohtauksesta hieman aamuyhdeksän jälkeen, ja poliisi oli paikalla koululla yhdeksässä minuutissa hälytyksestä. Ensihoitoyksiköistä ensimmäinen saapui koululle 15 minuuttia hälytyksen jälkeen.

Poliisin saavuttua koululle epäilty tekijä oli poistunut koulun alueelta. Hänet otettiin kiinni Helsingin puolelta Siltamäen kaupunginosasta alle tunti ampumisen jälkeen. Kiinniotto sujui poliisin mukaan rauhallisesti, eikä tilanteessa jouduttu poliisin mukaan käyttämään voimakeinoja. Epäillyllä oli poliisin mukaan käsiase hallussaan, kun hänet otettiin kiinni.

Tutkittavat rikosnimikkeet ovat murha ja kaksi murhan yritystä. Poliisi kertoo selvittävänsä kaikki tapahtuneeseen liittyvät asiat, vaikka epäilty ei 12-vuotiaana ole rikosoikeudellisessa vastuussa.

Tiedotustilaisuudessa poliisi ei keskeneräisen esitutkinnan vuoksi eritellyt tarkemmin sitä, miten tapahtumat aamulla Viertolan koulun Jokirannan opetuspisteellä menivät. He eivät kommentoineet tarkemmin sitä, kuinka monta silminnäkijää tapahtumilla oli, miten paljon koulussa ammuttiin ja miten epäilty liikkui koulun sisällä. Poliisi ei myöskään kommentoinut uhrien sukupuolta toistaiseksi.

– Näki sen tai ei, niin järkyttävä tapahtuma koko koululle, sanoi Hyvärinen.

Hyvärinen kuitenkin täsmensi, ettei epäillyllä ollut tutkinnan tässä vaiheessa yhteyttä mihinkään järjestäytyneeseen rikollisryhmään tai niin sanottuun katujengiin.

Poliisi on kiinnittänyt useita tutkinnanjohtajia ampumisen tutkintaan, ja poliisi kertoo tiedottavansa tutkinnasta lisää myöhemmin tiistaina.

Vantaan kaupungin edustajan mukaan tapahtumia alettiin käydä läpi koulun oppilaiden läpi sen jälkeen, kun tilanne koululla rauhoittui. Vantaan kaupunki järjestää tänään suruliputuksen ampumisen vuoksi.

Fakta

Näin tapahtumat Viertolan koululla etenivät

– Poliisi sai hätäkeskuksen kautta kello 9.08 tehtävän Viertolan koulun Jokirannan opetuspisteelle. Tehtäväilmoituksen mukaan koululla oli ammuttu.

– Poliisin ensimmäiset yksiköt olivat paikalla noin kello 9.17. Poliisi alkoi turvata ympäristöä ja etsiä epäiltyä tekijää. Tapahtumat keskittyivät yksikerroksiseen parakkikoulurakennukseen.

– Ensimmäinen ensihoitoyksikkö oli paikalla kello 9.23. Keski-Uudenmaan pelastuslaitos hälytti paikalle viisi ambulanssia, lääkäriyksikön sekä kenttäjohdon.

– Yksi uhreista kuoli tapahtumapaikalle ja kaksi haavoittui vakavasti. Haavoittuneet lähetettiin jatkohoitoon Husiin.

– Epäilty 12-vuotias poika otettiin kiinni kello 9.58 Helsingistä Siltamäestä. Poliisin mukaan kiinniotto sujui rauhallisesti. Epäillyllä oli käsiase mukanaan.

– Alustavassa puhuttelussa epäilty myönsi ampumisen poliisille. Epäilty on koulun kuudesluokkalainen.

Suomen lippu käytiin vetämässä Viertolan koulun pihalla puolitankoon hieman ennen kello kahta, kertoo paikan päällä oleva STT:n toimittaja.

Kaksi STT:n toimittajalle puhunutta vanhempaa kertoivat, että he olivat yhteydessä lapsiinsa puhelimitse ennen kuin saivat hakea nämä koulusta. Vanhempien mukaan heille ei kerrottu mitään tietoja, kun he hakivat lapset koulusta.

Lastaan koululta hakemaan tullut Tuulia Kinnunen kertoi opettajan soittaneen, kun lapsen sai tulla hakemaan. Kinnusen mukaan sisälle koulurakennukseen ei päässyt, vaan lapsi tuotiin koulun ovelle.

– Tämä on ihan kauheaa, että täällä tapahtuu tällaista, Kinnunen sanoi ja kuvaili tunnelmaa järkyttyneeksi.

Kinnusen tietojen mukaan lapset saavat halutessaan pitää huomenna vapaapäivän. Hän kertoi, että Viertolan koulussa kaikki on toiminut aiemmin todella hyvin.

Myös lastaan koulusta hakemaan tullut Shahriare Mahmood kertoi pitävänsä Viertolan koulua hyvänä kouluna. Mahmood kertoi, että koulussa on ollut jonkun verran kiusaamista, mutta asiat on hoidettu koulussa hänen tietääkseen hyvin.

– Tämä (ampuminen) on tosi huono juttu. Tiedän, että Suomi on tosi turvallinen maa ja kaiken pitäisi toimia täällä turvallisesti. Emme ajatelleet, että tällaista tapahtuisi Suomessa ja etenkään täällä Viertolan koulussa, tämä on tosi hyvä koulu, hän sanoi.

Lisää aiheesta

2.4. kello 16:40 päivitetty juttua.

Ilmoita asiavirheestä