Viihde

Richard Farnsworth sulattaa sydämet David Lynchin reissutarinassa. Kuva: Studiocanal SAS / Yle

Ruohonleikkurilla velipojan luo

The Straight Story

Yle Teema & Fem klo 20.05

***** David Lynchin uran lempeä syrjähyppy on pitkään ollut kärkipaikoilla omalla toiveuusintojen listallani. Surrealismistaan ja painajaisistaan tunnettu ohjaaja viritteli lämminhenkistä tunnelmaa, joka sulattaa sydämiä kuin steariinia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Richard Farnsworth esittää viljapellon laidassa asuvaa vanhaa Alvinia, joka kuulee että velipoika toisessa osavaltiossa on saanut kohtauksen. Omakin kunto on hieman hutera, joten Alvin lähtee pitkälle matkalle ainoalla luvallisella kulkupelillä: ajettavalla ruohonleikkurilla.

Se ei ollut hassumpi päätös, sillä matkalla ehtii tavata oikein mukavaa porukkaa.

Sissy Spacek on tytär, ja Harry Dean Stanton perillä odottava veli. Farnsworth itse sai roolistaan Oscar-ehdokkuuden, ja olisi ansainnut palkinnonkin. Syöpää sairastanut sivuroolien konkari kuoli vain vuosi elokuvan ensi-illan jälkeen. (USA 1999)

Kuollut mies kummittelee

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

TV1 klo 13.20

* Simo Penttilän aiheisiin pohjautuvissa Kuollut mies -elokuvissa tavoiteltiin kansainvälistä tunnelmaa, joten diplomaattista tapausta filmattiin Espoossa asti. Joel Rinne on rehvakas eversti Sarmo. (Suomi 1952)

The Assistant

Liv klo 21.00

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

***** Kitty Greenin esikoiselokuvassa seksuaalista hyväksikäyttöä härskisti harjoittava pomo myrkyttää koko työpaikan ilmapiirin. Arjen pinnalta kohti painajaista lipuvan draaman pitäisi olla pakollista katsottavaa firmojen sekalaisilla tsemppi- ja tuumauspäivillä. Johtoporrasta myöten.

Julia Garner riipaisee nuorena Janena, joka saa työpaikan newyorkilaisesta tuotantoyhtiöstä. Se vaikuttaa oivalta askeleelta media- ja elokuva-alalla. Noin tunnin ajan.

Sitten nuori tulokas alkaa saada tuntumaa talossa vallitsevasta hyssyttelystä, sarkasmista ja ylenkatseesta, joilla tukitaan mahdollisten valittajien suut. Toistolla on musertava vaikutus. (USA 2019)

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä