Kotimaa

Stubb tervehti diplomaatteja englanniksi, saksaksi ja ranskaksi – Pikkuveli Nicolas Stubb seurasi juhlallisuuksia: "Jännät kuusi vuotta tulee olemaan"

Alexander Stubb ottaa tasavallan presidenttinä tehtäviä haltuunsa. Osana juhlavaa päivää Stubb tapasi Suomessa toimivia ulkomaisia diplomaatteja.

Tasavallan presidentti Alexander Stubb pääsi käyttämään kielitaitoaan, kun hän tapasi diplomaatteja Helsingissä iltapäivällä. Käytössä olivat kotimaisten kielten ohella saksa, ranska ja englanti.

Stubb hauskuutti suurlähettiläitä itseironialla kertoessaan "entisenä virkamiehensä ja wanna-be -diplomaattina" arvostavansa diplomaattien työtä ja odottavansa työskentelyä heidän kanssaan.

Presidentti Stubb tervehti vaimonsa Suzanne Innes-Stubbin kanssa Suomeen sijoitetut diplomaatit kello puoli kolmen jälkeen Presidentinlinnassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alexander Stubbin pikkuveli Nicolas Stubb seurasi juhlallisuuksia Peilisalin lehtereiltä. Hän haluaa pysyttäytyä julkisuudesta poissa, mutta suostui sanomaan muutaman sanan Lännen Medialle.

– Olen totta kai ylpeä. Tämä on iso erilainen askel hänen elämäänsä, ja Suzannen elämään. Jännät kuusi vuotta tulevat olemaan, Nicolas Stubb sanoi.

Entä miten arvelet, että isoveli pärjää nykyisessä vaikeassa maailmanpoliittisessa tilanteessa?

– En seuraa politiikkaa niin läheltä, mutta hänellä on niin vahvat verkostot ja kokemus, että sillä on vahva vaikutus, miten hän pystyy vaikuttamaan asioihin, Nicolas Stubb pohti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alexander Stubb tiivisti kansainvälisille diplomaateille kolme pointtia. Presidentinlinnan parveketervehdysten jälkeen ohjelmassa oli ensimmäinen lehdistötilaisuus presidenttinä. Kuva: MAURI RATILAINEN

Presidenttinä aloittava Stubb vertasi kansainvälisen politiikan jännitteitä vuosien 1918, 1945 ja 1989 hetkiin. Hän tiivisti, kuinka ensimmäinen maailmansota tappoi imperialismin, toinen maailmansota fasismin ja kylmä sota kommunismin.

– Nyt Venäjä yrittää tappaa liberalismin. Siksi meidän täytyy nousta tulemaan Ukrainaa niin kauan kuin se on tarpeen, Stubb sanoi.

Stubb pelkisti kansainvälisen politiikan maailman kolmeen: yhteistyöhön, kilpailuun ja konflikteihin. Hän kertoi tekevänsä parhaansa, että konfliktit kääntyvät kilpailuksi, mikä antaa pohjan yhteistyölle.

Diplomaattikunnan vanhin, Kroatian suurlähettiläs Josip Buljević toivotti aloittavalle presidentille onnea tehtäväänsä, ja kehui, kuinka Suomi toimii maailmassa suvaitsevaisuuden, innovaatioiden ja myötätunnon majakkana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ennen Stubbin ja diplomaattien tapaamista oli väistyvän presidentin Sauli Niinistön vuoro. Hänkin sai suitsutuista kroatialaisdiplomaatilta.

Presidentinlinnan Peilisalista Niinistö ja tohtori Jenni Haukio menivät Valtiosaliin, jossa odotti maan hallitus pääministeri Petteri Orpon (kok.) johdolla sekä eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps.). Salissa olivat myös muun muassa oikeuden, Puolustusvoimien ja kirkollisen puolen edustajat sekä Ahvenanmaan ja saamelaisten edustajat.

Niinistö kertoi, kuinka presidenttiyden jättäessä hän on kiitollinen siitä, miten hyvin Suomessa asiat lopulta ovat. Niinistö korosti myös yhteistyötä eduskunnan kanssa sekä suomalaisen oikeusvaltion lujuutta.

– Oikeudenmukaisuudessa on yhteiskunnan hyvyys ja syvyys, presidentti sanoi.

Sauli Niinistön toinen presidenttikausi päättyi. Presidentinlinnaan Niinistö tuli yhtä jalkaa seuraaja Alexander Stubbin kanssa. Kuva: MAURI RATILAINEN

Niinistö palasi vielä Suomen sotilaalliseen liittoutumiseen osoittaen kiitoksen Puolustusvoimille.

– Suomi ei ole itseään isompi Naton jäsen, mutta vahvoja me olemme.

Pääministeri Orpo kiitti väistyvää presidenttiä aktiivisesta otteesta ulkopolitiikassa sekä tiivistä yhteydenpitoa eduskunnan kanssa.

– Yhteistyönne hallitusten kanssa on ollut tiivistä ja hyvää. Aktiivisuutenne yhteydenpidossa suurvaltojen johtajiin ovat olleet isänmaan etu, Orpo sanoi.

Orpo siteerasi sodan kylmät kasvot -puhetta parin vuoden takaa, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan.

– Olette ollut tekemässä historiaa. Päätöksentekokyky vaikeana aikana on yksi Suomen vahvuus, Orpo sanoi.

– Suomalaisille olette ollut pidetty ja arvostettu unilukkari, joka on herättänyt myös poliittisia päättäjiä totuuden ääreen.

Orpo toivotti lopuksi presidentille ja hänen perheelleen kaikkea hyvää.

Niinistö kätteli vielä lopuksi kaikki noin kaksisataa läsnäolijaa.

Suzanne Innes-Stubb, Alexander Stubb, Sauli Niinistö ja Jenni Haukio tervehtivät kansalaisia parvekkeelta. Kuva: MAURI RATILAINEN
Tasavallan presidentti Alexander Stubb ja puoliso Suzanne Innes-Stubb tunnetaan molemmat kielitaitoisina ihmisinä. Ensimmäisenä presidenttipäivänä ohjelmassa oli vilkutus yleisölle. Kuva: MAURI RATILAINEN
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä