Viihde

Televisio: Kodin unelmaa ja unelmakoteja möyhitään lujalla kädellä kahdessa lauantain tv-elokuvassa

Katsottua

Muistatko sen uutisen lottovoittajasta, joka oli aina haaveillut maailmanympärimatkasta? Kun voitto sitten napsahti kohdalle, lähtikö onnellinen voittaja kaukomaita katsomaan? Ei, vaan jatkoi lottoamista vanhaan tapaan. Maailman ympäri hän aikoi lähteä "sitten seuraavalla kerralla".

Unelmassa taitaa sittenkin olla tärkeintä, että unelma ylipäätään on. Sen vuoksi jaksaa puskea aamuisin vaakasuoraan räntäsateeseen, puurtaa töissä, kuunnella johdon innovointihorinoita ja piilottaa killinkejä sukanvarteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Meille tavallisille veronmaksajille elämän isoin unelma – ja ainakin isoin menoerä – liittyy tavallisesti kotiin.

Me olimme Katjani kanssa ensimmäisestä yhteisestä kesästä alkaen unelmoineet vanhasta puutalosta ja pihasta, jolla on marjapuskia. Semmoisen elämä sitten heitti eteen siinä vaiheessa kun lapsia oli jo kolme. Ensimmäisenä yönä uudessa kodissa makoiltiin patjoilla lattialla, huokailtiin ihastuksesta, nuuhkittiin talon vuosikymmeniä ja säpsähdeltiin napsuvia lattialankkuja. Onnistuimme sittenkin: unelmatalossa oltiin.

Meidän ja talon välisen kuherruskuukauden jälkeen alkoivat kuitenkin koulut ja arki. Talo oli edelleenkin kiva ja kaunis, mutta unelman ruusuntuoksu oli ehtinyt oheta. Elämä piti yhä rakentaa ihan samoista palikoista kuin edellisessäkin kodissa – sinnittelyistä ja rakkaudesta, takaiskuista ja onnen hetkistä.

Sattumalta kodin unelmaa möyhitään tänään lujalla kädellä kahdessa elokuvassa. Lorcan Finneganin hämmentävässä scifi-jännärissä Vivarium (2019) Imogen Pootsin ja Jesse Eisenbergin nuoripari ajaa pientalojen nukkumalähiöön, josta ei enää ulospääsyä olekaan. Heidän onnensa ei seinistä löydy, tosiaankaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Veikko Aaltosen ohjaamassa Juoksuhaudantiessä (2004) kohtalokkaasti tyrinyt mies ( Eero Aho ) yrittää saada perheensä takaisin hommaamalla perinteisen rintamamiestalon. Kari Hotakaisen Finlandia-palkitun romaanin mukaisesti marjapuskat eivät siinäkään instant-onnea takaa.

Vivarium Yle Teemalla klo 22.30, Juoksuhaudantie TV2:ssa klo 12.50

Scifijännärissä nuoripari etsii täydellistä kotia itselleen ja juuttuu salaperäiseen lähiöön identtisten talojen keskelle.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä