Kotimaa

Uusi opetusministeri Saramo haluaa jatkuvan oppimisen keskeiseksi työllisyyskeinoksi kevään puoliväliriihessä

Hallituksen opetusministeri vaihtui tänään. Vasemmistoliiton opetusministeri Li Andersson pyysi eroa ministerin tehtävästä vanhempainvapaan johdosta, ja opetusministeriksi nimitettiin datanomi, kansanedustaja ja vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Jussi Saramo. Saramon mielestä kevään puoliväliriiheen valmisteltavassa työllisyyspaketissa keskeisen elementin pitää olla jatkuva oppiminen.

Helsinki

Ministerivaihdos tapahtui tänään presidentin esittelyssä Valtioneuvoston linnassa. Heti presidentin esittelyn jälkeen pidettävässä ylimääräisessä valtioneuvoston yleisistunnossa Jussi Saramo (vas.) antoi virka- ja tuomarinvakuutuksen.

– On todella ilo ja kunnia aloittaa alle puolen vuoden jakso opetusministerinä, kun koulutuspolitiikka ottaa Suomessa valtavia harppauksia eteenpäin, Saramo sanoi nimityksen jälkeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eduskunta hyväksyi tiistaina lain oppivelvollisuuden laajentamisesta ja toisesta asteesta tulee kokonaan maksuton jo tänä keväänä peruskoulunsa päättäville nuorille.

– Hyvällä syyllä voi sanoa, että kyseessä on suurin yksittäinen harppaus, jonka koulutus on Suomessa tällä vuosituhannella ottanut.

Saramo painotti, että koulutuspolitiikan suunta on saatu käännettyä viime vuosien leikkauksista kohti määrätietoisia panostuksia, joiden avulla varmistetaan, että koulutus pysyy Suomen kilpailuvalttina ja hyvinvointivaltion tukipilarina myös jatkossa.

Saramon ministerikaudella valmistuu koulutuspoliittinen selonteko ja kiusaamisen ja yksinäisyyden vähentämisen toimenpideohjelma.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– On tärkeää, että kiusaamisen ehkäisemiseksi tehdään kaikki voitava. Koulun on oltava turvallinen paikka jokaiselle lapselle ja nuorelle.

Koulutuspoliittisessa selonteossa on Saramon mukaan tärkeää, että koulutuksen pitkäjänteiseen kehittämiseen sitoudutaan laajasti. Näin ei nähtäisi viime hallituskauden koulutusleikkauksen kaltaisia takaiskuja.

Saramosta tulee ministerikautensa ajaksi myös hallituksen johtoviisikon jäsen. Näin naispuheenjohtajien joukkoon tulee mukaan yksi mies.

Viisikon jäsenenä Saramo lupaa jatkaa puheenjohtaja Li Anderssonin työtä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden eteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tässä hallituksessa vasemmistoliitto on vahva tae sille, että oikeudenmukaisuus ja tavallinen pienituloinen ihminen ja hänen hyvinvointinsa näkyy vahvasti jokaisessa päätöksessä.

Saramo joutuu heti aluksi pohtimaan ratkaisuja yli 55-vuotiaiden työllistämiseksi. Asia on hallituksen pöydällä, koska työmarkkinajärjestöt eivät saaneet puristettua ratkaisua kasaan. Vasemmistoliitolle eläkeputken katkaisu on vaikea ratkaisu.

– Jonkinlainen kompromissi on ulos saatava. Meille on tärkeää, että ne ihmiset, jotka ovat toivoneet pääsevänsä eläkeputkeen, niin heitä ei jätetä pulaan. Vastapainoksi pitää luoda rakenteita, että ei kannata irtisanoa helposti ikääntyneitä. Niistä ihmisistä pidetään huoli eikä lisätä ikääntyneiden köyhyyttä.

Kevään puoliväliriiheen hallitus valmistelee uuden työllisyyspaketin. Saramon mielestä paketin keskeisenä elementtinä tulee olla jatkuva oppiminen, koska osaamisvaatimukset työelämässä ovat jatkuvasti kasvussa.

– Osaaminen tulee olemaan keskeisessä roolissa myös EU:n komissiolle kevään aikana toimitettavassa elpymis- ja palautumissuunnitelmassa.Osaksi elpymispakettia valmistellaan toimia tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanostusten kasvattamiseksi ja osaamistason vahvistamiseksi.

Anderssonille vauva tammikuussa

Opetusministerinä tähän asti toimineen, vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin esikoisen on määrä syntyä tammikuussa. Ministerin tehtäviin takaisin Andersson aikoo palata kesällä, mutta tarkkaa päivää ei ole lyöty lukkoon. Anderssonin puoliso, Juha Pursiainen on lupautunut jatkamaan lapsen hoitoa sen jälkeen, kun Andersson palaa ministeriksi.

Andersson ja Pursiainen asuvat Turussa, mutta heillä on asunto myös Helsingissä. Li Andersson jatkaa vanhempainvapaalla puolueen puheenjohtajana. Hän on myös ehdolla ensi kevään kuntavaaleissa Turussa.

Kuka?

Jussi Saramo

41-vuotias ensimmäisen kauden kansanedustaja Vantaalta.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja marraskuusta 2019–

Koulutukseltaan datanomi vuodelta 2003.

Tuettuja lomia vähävaraisille järjestävän Solaris-lomien toiminnanjohtaja 2017–2019.

Europarlamentaarikko Merja Kyllösen avustaja 2014–2016.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhimäen erityis­avustaja 2011–2014.

Vasemmistoliiton poliittinen sihteeri 2009–2011 ja 2014–2016.

Vasemmistonuorten puheenjohtaja 2005–2009.

Kansanedustajan avustaja 2004–2005.

Kolmannen kauden Vantaan kaupunginvaltuutettu.

Toimi sitä ennen kaksi kautta kaupunginvaltuutettuna Porvoossa.

Valmentanut Porvoon Salibandyseuran naisten liigajoukkuetta 2005–2006 ja useita muita salibandyjoukkueita.

Vasemmistoliiton opetusministeri Jussi Saramosta tulee myös hallituksen johtoviisikon jäsen. Viisikko tekee vielä ennen vuoden loppua päätöksiä muun muassa yli 55-vuotiaiden työllistämistoimista.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä