Kotimaa
Vihreät lisäisivät työllisyyttä puolittamalla mielenterveyssyistä työkyvyttömyyseläkkeelle joutuvien määrän
Lämmityspolttoaineiden veronkorotusta ei saa vihreiden mielestä lykätä.
Vihreiden eduskuntaryhmä haluaa nostaa työhyvinvoinnin ja mielenterveyden asiat työllisyystoimien kärkeen hallituksen budjettiriihessä kahden viikon kuluttua.
Vihreät ehdottavat, että hallitus ottaa tavoitteeksi mielenterveysongelmien takia työkyvyttömyyseläkkeelle jäävien määrän kääntämisen selvään laskuun tällä hallituskaudella. Määrä pitäisi puolittaa vuoteen 2030 mennessä.
Vihreiden mukaan tämä voisi tuoda työmarkkinoille 9 000 henkilöä lisää verrattuna tilanteeseen, jossa nykyinen kehitys jatkuu.
Hallitus etsii budjettiriihessä keinoja, joilla työllisyyttä parannettaisiin 30 000 henkilöllä. Hallituskauden tavoitteena on ollut nostaa työllisyyttä 60 000 henkilöllä.
– Se on myös luku, mikä kuvaa työkyvyttömyyseläkkeellä mielenterveyssyiden takia olevien ihmisten määrää, vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jenni Pitko sanoi eduskuntaryhmän tiedostustilaisuudessa.
Ikääntyneille oikeus lyhentää työaikaa
Vihreät ovat aiemmin esittäneet eläkeputken poistamista osana työllisyystoimia. Eduskuntaryhmä ehdottaa nyt ikääntyneille mahdollisuutta työajan joustoon.
– Antaisimme eläkeikää lähestyville työntekijöille subjektiivisen oikeuden lyhentää työviikkoa tai työpäivää, ryhmän varapuheenjohtaja Saara Hyrkkö sanoi.
Ilmastotoimia ei kannata lykätä
Ilmastopolitiikassa vihreille tärkeimpiä budjettiriihen asioita ovat lämmityspolttoaineiden veronkorotus ja ympäristölle haitallisten verotukien karsiminen.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on ehdottanut, että sovittua lämmityspolttoaineiden verotuksen kiristämistä ensi vuonna 100 miljoonalla eurolla tulisi aikatauluttaa uudelleen ja porrastaa.
Vihreille tämä veronkorotus on kuitenkin tärkeä toteuttaa alkuperäisen aikataulun mukaan.
– Jos ilmastotoimia aletaan lykätä, niiden tekeminen muuttuu sitä kalliimmaksi, mitä lähemmäksi vuotta 2035 mennään, Jenni Pitko sanoi.
Hallituksen tavoitteena on, että Suomi olisi hiilineutraali vuonna 2035.
– On myös elinkeinoelämän etu, että ilmastonmuutoksen torjuminen tehdään hallitusti ja se aloitetaan nyt.
Vihreiden mielestä teollisuuden uudistumista voidaan merkittävästi auttaa EU:n elvytysrahastosta saatavan 3 miljardin euron avulla.
– Siihen verrattuna 100 miljoonaa euroa lisää veroa lämmityspolttoaineisiin on pieni luku, Pitko suhteutti.
Veronkorotuksen kohdentamisesta eri lämmityspolttoaineisiin päätetään budjettiriihessä.
– Turpeen suhteellisen veroedun täytyy tässä yhteydessä pienentyä, Pitko linjasi.
Suuri kädenojennus teollisuudelle
Teollisuuden sähköveron laskeminen EU:n minimiin on hallitusohjelmassa kytketty teollisuuden energiaveron palautusjärjestelmän poistoon.
Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni esitti maanantaina, että palautusjärjestelmää ei saisi poistaa ensi vuoden alusta samassa yhteydessä, vaan siihen tarvittaisiin pitkä siirtymäaika.
Vihreät lähtevät Pitkon mukaan siitä, että nämä muutokset toteutetaan samanaikaisesti. Hän sanoi, että teollisuuden sähköveron lasku on suuri verotuksellinen kädenojennus teollisuudelle.