Paikallisuutiset

Käytännön tasolla Kainuun Jane järjestää esimerkiksi rahoitusinfoja yhdistyksille, jotta yhdistykset osaavat hyödyntää eri rahoitusmahdollisuuksia. Kuva on napattu Kainuun Janen rahoitusinfossa 21.11.2023. Osallistujia tilaisuudessa oli 34. Infossa saatiin tietoa ESR+, STEAn, Kainuun hyvinvointialueen sekä kuntien rahoituksista ja avustuksista. Eeva-Liisa Kemppainen Elävä Kainuu Leaderista (kuvassa vasemmalla) kertoi Leader-hankkeista ja Kainuun Janen puheenjohtaja Johanna Heikkinen (kuvassa oikealla) kertoi Janen toiminnasta.

Yhdessä: Kainuulaisten järjestöjen ääni

Kainuun järjestöasiainneuvottelukunta, eli Kainuun Jane, on Kainuun maakuntahallituksen asettama yhteistyöelin, joka toimii kainuulaisten järjestöjen yhteisenä viestinviejänä, edunvalvojana ja kehittäjänä. Kainuun järjestöstrategia tarjoaa pohjan järjestöjen ja kuntien sekä maakunnallisten organisaatioiden yhteistyöhön.

– Neuvottelukunnan perustehtävänä on luoda kainuulaisille järjestöille ja asukkaille hyvinvointia sekä hyvän elämän edellytyksiä. Tehtävänä on myös tukea järjestöjä ja yhdistyksiä muuttuvassa toimintaympäristössä ja osallisuuden kehittämisessä, kertoo Kainuun Janen puheenjohtaja Johanna Heikkinen.

Kainuun Jane koostuu 14 eri toimintasektorin yhdistyksestä sekä Kainuun nuorisovaltuuston ja Kainuun liiton edustajista. Esimerkiksi kainuulaisia nuorisojärjestöjä Janessa edustaa 4H-yhdistysten kattojärjestö Suomen 4H-liitto. Janen tavoitteena on tiivistää kumppanuutta ja yhteistyötä eri toimijoiden kesken.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuun Janen tehtävänä on toimia kainuulaisen järjestökentän edunvalvojana sekä vahvistaa maakunnallisten järjestöjen toimintaa ja roolia maakunnallisessa ohjelma- ja kehittämistyössä sekä palvelutyössä. Edunvalvonnan keskeisenä tavoitteena on paikallisjärjestöjen vahvistuminen ja vaikuttaa maakunnalliseen päätöksentekoon.

– Olemme kainuulaisen järjestökentän edustaja julkisen sektorin maakunnallisissa organisaatioissa. Tämä mahdollistaa järjestöjen osallistumisen päätöksen tekoon ja seurantaan. Osallistumme myös aktiivisesti maakunnalliseen ohjelma- ja strategiatyön valmisteluun. Meillä on omat edustajat tärkeimmissä maakunnallisissa ohjelma- ja strategiatyöryhmissä ja tuomme niihin järjestökentän mielipiteet. Tarvittaessa annamme myös lausuntoja, Heikkinen kertoo.

Kainuun Janen tehtävä on vaikuttaa osallisuuden lisäämiseen järjestötoiminnassa ja vahvistaa osallistumismahdollisuuksia. Tehtävänä on myös tukea järjestöjä ja yhdistyksiä niiden toiminnan uudistamisessa, uusien toimintamuotojen luomisessa ja palvelutuotannon kehittämisessä.

– Järjestöjen vahvuus palvelujen tuottamisessa perustuu paikallisuuteen, yhteisöllisyyteen sekä kohderyhmien tuntemiseen. Tavoitteenamme on, että tulevaisuudessa järjestöjen ääni, arkipäivän toiminta ja palvelutoiminta vaikuttaa vahvemmin eri yhteiskunnan rakenteissa, Kaija Patronen tiivistää Kainuun Janen työvaliokunnan puolesta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä